Varkenshouderij

Nieuws 1890 x bekeken 5 reacties

Fokken op berengeur bewijst zich

Boxberg - De Nador Piétrain-eindbeer van Topigs-SNW en de Inodorus Piétrain-eindbeer van German-Piétrain blijken daadwerkelijk weinig berengeur op te leveren bij mannelijke slachtvarkens.

Dit blijkt uit onderzoek van het Landesanstalt für Schweinezucht in Boxberg (Baden-Württemberg). Onderzoeker Hansjörg Schrade stelt dat door de inzet van de Nador of Inodorus als eindbeer het mesten van beren met een geringe geurafwijking goed mogelijk is.
Op het varkensbedrijf in Boxberg zijn 64 beren van de Nador-eindbeer en 63 van de Inodorus gemest en geslacht. Met een soldeerdeerbout is het nekspek verhit en vervolgens met de menselijke neus de geur gemeten. Van de mannelijke nakomelingen van de Inodorus werd in 92,1 procent van de dieren geen enkele afwijkende geur waargenomen. Bij de beren uit de Nador als vader was dit zelfs 93,8 procent.
Uit het nekspek zijn ook de hoeveelheden aan Androstenon en Skatol bepaald. De hoeveelheid Androstenon bedroeg voor de Inodorus 529 nanogram per gram vet en voor de Nador 421nanogram per gram vet. Voor Skatol waren de gevonden waardes respectievelijk 75,5 en 66,1 nanogram per gram vet. De grenswaardes voor het wel of niet optreden van een afwijkende geur zijn 1.000 nanogram voor Androstenon en 250 nanogram voor Skatol. Deze waardes zijn vastgesteld in een onderzoek van L. Frieden van de Universiteit van Bonn.

Laatste reacties

 • info237

  respectievelijk 8% en 6 % stinkers is nog altijd erg hoog, met gewone Piétrain beren liggen de normale percentages rond de 3-4%. Is hier een vergelijking gemaakt met andere Piétrain beren?

 • John*

  hadden dit niet 1200 beren moeten zijn i.p.v. 120 beren voor een betrouwbaar resultaat? Maar ook bij de nador en inodorus komen dus nog stinkers voor. das dus t slechte nieuws.

 • gerritvissers

  Zelf eet ik het liefst zuurkoolspek, afkomstig van zeugen. Rundvlees is ook altijd ok. Al zo vaak verrast door die geur. Zelfs katten trekken hier de neus voor op. Doe die 8% maar naar leden van de PvdD, die weten het altijd beter met hun halve zetel.

 • mt

  Rechtstreeks leverende varkenshouders opgelet!!
  Uw vleesvarkens en biggen op een vakkundige manier vervoerd hebben
  Neem contact met ons op
  www.varkenstrans.nl

 • M. Taken

  Nador beren die Topigs in de markt brengt zit geen enkel genetisch fokbeleid achter. In Dld maken ze ook veel reclame met deze beren. In de praktijk doet Topigs niks anders dan de beren vanuit de beren fokker aan het ki Station te verkopen, vervolgens moet het ki Station in de quarantaine monster insturen die onderzocht worden op berengeur. Het gebeurd dan ook regelmatig dat twee volbroeders getest worden, waarbij de ene 'nauwelijks' stinkt en zijn broer 'erg' stinkt. De eerste beer wordt dan Nador de ander normale beer. NULLL genetica zit hier achter, puur reclame maken omdat ze momenteel volledig van de duitse markt worden geblazen met hun tig zeugenlijnen. Hebben dit samen met Tönnisch bedacht, heeft veel commotie gegeven in duitsland bij de Ki Stations. Snel vergeten deze onzin.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.