Varkenshouderij

Nieuws 2273 x bekeken 3 reacties

EU staat import levende varkens uit VS toe

Brussel - De Europese Unie heeft de import van levende fok- en gebruiksvarkens uit de Verenigde Staten vrijgegeven. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt.

De voorwaarden voor import zijn dat de dieren voldoen aan de invoereisen die de werelddiergezondheidsorganisatie heeft opgesteld. Elk varken moet bovendien worden getest op de virusziekte vesiculaire stomatitis.

Volgens Frans van Dongen, de Nederlandse vertegenwoordiger van de vee- en vleessector in Brussel, is de maatregel vooral van belang voor de doorvoer van Amerikaanse fokvarkens over Europees grondgebied naar landen als Rusland. De maatregel heeft volgens hem nauwelijks gevolgen voor de Nederlandse varkenssector en moet vooral worden gezien in het licht van de besprekingen tussen Amerika en de EU over een vrijhandelsakkoord. "Het was al een oude wens van de Amerikanen en die is nu ingewilligd."

Er zijn de laatste tijd meer geschilpunten tussen de VS en de EU opgelost. Van Dongen wijst op de decontaminatieproblematiek. Amerikaanse rundvleesbedrijven die het vlees aan het eind van het productieproces decontamineren met melkzuur mogen nu exporteren naar de EU. Andersom hebben de Amerikanen de maatregelen met betrekking tot blaasjesziekte verruimd. Was het tot nu toe zo dat landen waar de ziekten heerst geen varkensvleesproducten mochten importeren, nu passen de Amerikanen een regionalisering toe. Voor Italië is dat erg voordelig. Alleen de regio's in Italië waar de blaasjesziekte voorkomt zijn uitgesloten van export.

Op de zelfde manier verwacht Van Dongen dat er ook ontwikkelingen op komst zijn rond kalfsvlees. De Amerikanen weren dit al jaren in verband met de BSE-problematiek en dat zou wellicht nu versoepeld kunnen worden. De EU zal waarschijnlijk de import van technisch vet (tallow), een product wat hier wordt gezien als BSE-risicomateriaal, gaan toestaan.

Voor andere problemen, zoals bijvoorbeeld het geschil rond ractopamine, is nog geen oplossing in zicht.

Laatste reacties

  • Frenske

    Alsof we hier nog niet genoeg varkens hebben,dit gesleep met vee en vlees over de wereld mag wat mij betreft helemaal ophouden.

  • evanderpasch1

    en in nl vinden ze 24 uur reizen te lang?

  • W Geverink

    Als de varkens eenmaal geladen zijn is het mijn ervaring dat er hier in Noord Amerika geen limiet is voor de afstand van een transport om de varkens in perfecte staat op de plaats van bestemming aan te laten komen. Natuurlijk moet de truck wel 24 uur per dag rijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.