Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Chinese varkenshouderij vergeven van resistente bacteriën

Peking - Grote Chinese varkensbedrijven verspreiden op grote schaal resistente bacteriën via mest. Uit onderzoek van Amerikaanse en Chinese onderzoekers dat vandaag (dinsdag) wordt gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pnas, blijkt dat resistentiegenen wel tot 28.000 keer zo vaak voorkomen in de varkensmest van grote bedrijven.

De onderzoekers deden onderzoek op grotere Chinese bedrijven (met meer dan 10.000 dieren per jaar) waar het gebruik van antibiotica zowel in voer als op therapeutische basis gemeengoed is. Alleen vancomycine werd niet toegepast. Toch werden in de mestmonsters wel sporen van vancomycineresistentie gevonden. Dat duidt erop dat de vancomycineresistentie als het ware meelift op resistentie tegen andere antibiotica, een verschijnsel dat ook elders wel is gezien.

China is de grootste producent en gebruiker van antibiotica in de wereld. Volgens de onderzoekers was de productie in 2007 210 miljoen kilo, waarvan 46 procent in de veehouderij werd gebruikt. Er is in China geen toezicht op de toepassing van antibiotica als groeibevorderaar of als diermedicijn.

Onderzoeksleider James Tiedje van Michigan State University, die als onderzoeksleider bij het project betrokken was, zegt dat de geconstateerde antibioticaresistentie in China representatief is voor veel regio's in de wereld, waar weinig toezicht is op het gebruik van antibiotica en waar niet wordt gelet op het effect voor de omgeving.

Antibiotica worden vaak slecht opgenomen door de varkens en verlaten ongebruikt het lichaam via de mest. Een groot deel van de antibiotica wordt vervolgens via de mest verspreid of komt in rivieren of het grondwater terecht. op die manier worden ook de resistentiegenen in de bacteriën verspreid. Internationale handel, immigratie en internationale reizen dragen verder bij aan de verspreiding.

De Chinese onderzoeker Yong Guan Zhu zegt dat het van groot belang is om de verspreiding van de resistentie bacteriën aan banden te leggen.

Laatste reacties

 • joopi

  Iets met braafste jongetje van de klas gevoel als ik dit lees.

 • agratax2

  Hier hebben we een ernstige haard van besmetting met resistente micro organismen via vrij verkeer van mensen en goederen over de aardbol. Moeten we >Gelukkig zijn met de Mondiale Vrijhandel< of is dit et begin van de negatieve invloed op de volksgezondheid op mondiale schaal?

 • politiek

  Al eerder wordt aangegeven , ook in Nederland , dat enkele grote spelers de regie hebben. Het spreekt voor zich dat het ( antibioitica,s , hormonen ) schadelijk is voor de volksgezondheid en voedselveiligheid , aldus rapport. Dit wordt nog versterkt doordat normoverschreidend gedrag niet wordt opgemerkt dan wel gehandhaafd. Vaak wordt er gewerkt op de grensvlak van wetgeving wat ook weer de bestuurlijke integriteit aantast of in gevaar brengt aldus conclusie,s

 • Janssen4

  Politiek,
  Wordt u niet moe van u zelf? Onzin dat dit in Nederland gebeurt, natuurlijk zullen er ondernemers die de kantjes er van af lopen. (Maar dat is in alle sectoren zo, zelfs bij de politiek en ook bij mensen met een uitkering. Maar hier wordt in Nederland streng op gecontroleerd weinig dierenartsen die zich eraan wagen om mee te werken. Maar ik vraag me af of het zin heeft u tegen u te praten.

Of registreer je om te kunnen reageren.