Varkenshouderij

Nieuws 3 reactieslaatste update:12 feb 2013

Afleidingsmateriaal kan stress verminderen

Lelystad - Afhankelijk van de stressfactoren in een stal kan het normale gedrag van varkens omslaan in bijterij. Het gedrag van het varken gaat zich dan richten op de omgeving.

Goed afleidingsmateriaal voor de varkens in de stal is daarom van groot belang. In die zin is het exploreergedrag van een varken een testkit. Dat zegt onderzoeker Marc Bracke van Wageningen UR.

Het varken heeft meer dan duizend actieve genen voor geurherkenning. De varkensneus is een volledig operationeel geur- en tastzintuig. Geen wonder dat varkens afleiding nodig hebben. De drang tot exploreren, de omgeving verkennen en op zoek gaan neemt toe als er sprake is van stressfactoren, zoals overbezetting, slecht klimaat of voedingsproblemen. "Op een gegeven moment is de emmer vol en valt om, en dan kan het exploreergedrag omslaan in bijterij en agressie", aldus Bracke.

Door tegemoet te komen aan de exploreerbehoefte van onrustige varkens zijn problemen voor een groot deel te voorkomen. Dat kan door regelmatig voer op de vloer te verstrekken of door de varkens stro, hooi of kuilgras aan te bieden, waar ze hun wroetdrag op kunnen uitleven.

De rol van hokverrijking en voldoende afleidingsmateriaal is één van de zaken die de werkgroep Krulstaart onder de loep neemt. De werkgroep heeft tot taak om de problemen rond staartbijten en de mogelijkheden die te voorkomen in kaart te brengen. Behalve hokverrijking en afleidingsmateriaal heeft de werkgroep de afgelopen maanden ook al gekeken naar de rol van de voeding, de genetica en de ondernemer bij het ontstaan van problemen. De werkgroep hoopt over een kleine maand zijn eindrapport uit te brengen.

Laatste reacties

 • alco1

  Waar ik bij zo'n onderzoek altijd aan denk is. Laat de stal zien waar we de resultaten (Ook de financieele) met eigen ogen kunnen zien. Dan zal het draagkracht hebben. Zo lijkt het allemaal weer gefilosofeer achter het bureau, wat weer verkeert opgevat kan worden door de zgn. Dieren beschermers.

 • Demeter Griend

  Ik vind varkens net ratten, gewoon vies. Ik lust geen rattenvlees en ook geen varkensvlees. Doe mij maar gewoon een lekker biefstukje van de haas of een stukje echt wild.

 • Bison

  Als ik levenslang opgesloten zat met alleen mannen voor gezelschap zou ik ook aggresief worden,..als het nu nog vrouwen waren dan.....

  Deme(n)te vriend, ..je doet je naam eer aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.