Varkenshouderij

Nieuws 3836 x bekeken 9 reacties

Aantal biggen per worp daalt

Nederweert - Het aantal levend geboren biggen per worp is in 2012 in een dalende lijn terecht gekomen. Dit blijkt uit cijfers van de Technische Monitor Agrisyst/Pig Expert.

De cijfers over het aantal levend geboren biggen per worp zijn verzameld van ongeveer 135 bedrijven met gemiddeld 1.750 zeugen.
Bij de gelten was een wisselend beeld te zien in het aantal levend geboren biggen per maand. De  variatie lag tussen 12,4 en 12,8 biggen per maand in 2012. Dit is tegengesteld aan 2011 toen er over het hele jaar genomen een constant stijgende lijn was te zien.

In januari 2011 was het aantal 12,1 levend geboren biggen en de lijn bleef constant stijgen naar 12,75 biggen aan het eind van het jaar. Een stijging met 0,65 big per worp, wat op jaarbasis bij een worpindex van 2,4 een toename is van ruim 1,5 meer levend geboren biggen.
Bij de eersteworpszeugen is echter een dalende lijn te zien. In het begin van 2012 was het aantal levend geboren biggen per worp 13,5 stuks. Dit daalde geleidelijk naar 13 stuks in december. Een halve big minder betekent op jaarbasis 1,2 big minder levend geboren. Bij de oudereworpszeugen was er ook een daling in 2012, van 14 aan het begin naar 13,5 aan het eind van 2012.
Twan van Dijk van Agrisyst zet vraagtekens bij het management om te zorgen dat na elke worp de zeug wel de goede conditie heeft voor de volgende worp.

Laatste reacties

 • BoB de Bakker

  Andere kruisingen??

 • Lauwers12

  Nog niemand aan gedacht dat de wettelijk verplichte groepshuisvesting (met alle problemen van dien) hiervan wel eens de oorzaak kan zijn?

 • joannes

  Als statestiek en getal misschien interessant maar iedereen weet wat de problemen zijn geweest in 2012:

  Nr 1 de overschakeling naar groepshuisvesting
  Nr 2 de stijging in voerkosten en mogelijk
  Nr 3 de trends in kruisingen.

  en dan hebben we het nog niet gehad over één of specifieke situatie die bij één of enkele bedrijven de cijfers gedrukt hebben en een toevallige verandering kunnen veroorzaken. Of het referentie jaar daarvoor hebben gesierd. Kortom de conclusie kan je alleen met diepere studie trekken.

  Al zijn er daardoor natuurlijk wel minder biggen op de markt gekomen dan in 2011!

 • John*

  dan moet er ook daling komen van de worpindex.

 • brabantsduitserke

  komt er ook en ,een prijsstijging.

 • varkenshouder1

  Wat mezelf betreft een dalende lijn in de 2e helft van 2012 en sinds December weer stijgende en nu weer normaal. Ik denk ook dat voer daar een rol in kan spelen.

 • info389

  Je hoort veel over een verandering van fokmateriaal. Mogelijk dat dit minder biggen oplevert, doordat varkenshouders en de verkopers van deze dieren hier nog niet goed mee kunnen omgaan?

 • Tessa Knots

  Minder biggen is niet zo'n ramp. Als ze maar beter presteren per stuk. Geboortegewicht is een hele belangrijke.

 • Frans Smit

  Om er iets over te kunnen zeggen zou je de totale worpgrootte moeten weten, dus inclusief doodgeboren en NL. In de worpgrootte speelt bv. de erfelijke factor, toch?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.