Varkenshouderij

Nieuws 1765 x bekeken 3 reacties

Versoepeling varkensexport krijgt vorm

Brussel - Slachtdieren kunnen in toekomst mogelijk vaker de grens over zonder exportkeuring ('Schengen für Schweine'). Dat is het gevolg van nieuwe Europese wet die in de maak is.

In de nieuwe Europese Gezondheidswet voor Dieren, waaraan in Brussel wordt gewerkt, komt een bepaling die inhoudt dat landen onderling kunnen afspreken dat slachtdieren die de grens overgaan rechtstreeks naar het slachthuis kunnen zonder dat een exportkeuring nodig is. Slachtdieren ondergaan dan alleen de normale ingangskeuring bij de slachterij. Voorwaarde is dat de landen die dit afspreken een vergelijkbare diergezondheidsstatus bezitten, bevestigt het ministerie van Economische Zaken.

Met de regels zouden Nederland en Duitsland kunnen afspreken dat Nederlandse slachtvarkens rechtstreeks de grens over kunnen. Zo’n regeling kan slachtvarkensexporteurs veel keuringskosten besparen.

Het idee staat ook bekend als 'Schengen für Schweine'. Scheidend voorzitter Piet Thijsse van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee heeft jaren voor zo’n mogelijkheid gelobbyd. Hij ziet het als een persoonlijk succes dat de nieuwe EU-wet de mogelijkheden voor export zonder exportkeuring verruimt. Met de huidige regels is het zo dat vleesvarkens die de grens overgaan en in Duitsland worden geslacht, eerst een exportkeuring ondergaan en binnen enkele uren opnieuw worden gekeurd bij het slachthuis.

Het kan nog enkele jaren duren voor de wet wordt geïmplementeerd in de nationale wetgevingen van de EU-lidstaten. De conceptwet ligt nu bij het Europees Parlement ter beoordeling en amendering.

Volgens Thijsse is Brussel wel geïnteresseerd om op korte termijn een pilot te starten met rechtstreeks grensoverschrijdend transport van slachtdieren naar het slachthuis.

Laatste reacties

  • W.v.Bree

    Goed Nieuws, aan die keuringsartsen heb je niks.

  • Kalverspecialist

    Laten ze het dan gelijk voor slachtrijpe kalveren doen!?

  • putten

    goed nieuws, jammer dat het nog enkele jaren kan duren voordat het zover is.

Of registreer je om te kunnen reageren.