Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

VVD wil af van Nederlandse eis groepshuisvesting

Den Haag – VVD-Kamerlid Helma Lodders heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) opnieuw gevraagd om af te stappen van de eis om zeugen binnen vier dagen na de inseminatie in groepen te huisvesten. Volgens Europese regelgeving moet dit binnen 28 dagen na de inseminatie.

Aanleiding voor de vragen van Lodders is berichtgeving dat varkenshouders die zeugen houden in stabiele groepen grote problemen hebben met verwerpers. Bij sommige varkensbedrijven loopt het aantal verwerpingen binnen een maand op tot meer dan de helft van de zeugen. Wanneer een zeug verwerpt kunnen andere zeugen de vruchtjes opeten, waardoor zij mogelijk ook gaan verwerpen als gevolg van de hormonen die ze hiermee binnen krijgen. Het ministerie heeft in overleg met de varkenssector een netwerkgroep ingericht om deze problematiek te inventariseren en probleembedrijven te begeleiden.

Lodders vraagt Dijksma of ze bereid is maatregelen te nemen om deze problematiek tegen te gaan, bijvoorbeeld door de zeugen langer individueel te mogen huisvesten, zoals in andere EU-lidstaten.
Dijksma heeft aangekondigd dat de voedsel- en warenautoriteit NVWA vanaf 1 januari gaat handhaven op de vierdageneis. Lodders vraagt Dijksma om uitstel zolang de rechtszaak van varkenshoudersvakbond NVV en LTO hierover nog loopt.

Laatste reacties

  • w v gemert

    VVD geen woorden maar daden. De laatste tijd te veel gehoord maar geen resultaat, waardoor de geloofwaardigheid van dit soort artikels niet toeneemt. Ben het met de stelling helemaal eens Europees dat moet het uitgangspunt zijn. Dierwelzijn voor de zeugen verslechterd door de vier dagen eis van Dijksma. Ik ben benieuwd of haar ego belangrijker is dan het welzijn van zeugen die door haar vier dagen eis spontaan verwerpen en dat dan weer tot gevolg heeft tot een hoger medicijn gebruik. Dijksma begin 2014 goed en afschaffen die regel !!!!

  • koestal

    goede en duidelijke vraag van Helma

  • maatje 1904

    Afschaffen van de 4 dageneis betekend nog meer biggen ????

Of registreer je om te kunnen reageren.