Varkenshouderij

Nieuws 4392 x bekeken 13 reacties

Rooijakkers teleurgesteld over voornemen dierrechten

Den Bosch - De varkenshouderij wordt met een rugzak opgezadeld en krijgt bovendien nog een ketting aan de voet. Zo valt deze wedstrijd voor de sector niet te winnen.

Dat zegt LTO-varkenshouderij voorzitter Maarten Rooijakkers over de beslissing van staatssecretaris Dijksma om de dierrechten voor de intensieve veehouderijsectoren te handhaven. Rooijakkers is zeer boos en teleurgesteld over deze beslissing. De varkenssector blijft nu gedwongen om te blijven investeren in lucht, rechten dus, terwijl er anderzijds de nodige inspanningen worden verwacht om de mestverwerking van de grond te krijgen.

"We hebben als sector zelf ons hard gemaakt voor deze mestwet. Dat was uniek, juist ook omdat het een wet is waar alle veehouderijsectoren achter stonden. De mestwet kent de verplichting om overtollige mest te verwerken, op straffe van hoge boetes. Die liegen er niet om. Dat is het slot op de deur. In die situatie heb je dierrechten dan niet nodig." Rooijakkers verwacht dat de prijzen voor dierrechten de komende tijd weer zullen stijgen.

Rooijakkers verwacht dat LTO de komende tijd via de Tweede Kamer verandering tracht te bewerkstelligen.

De pluimveesector toont zich even eens zeer teleurgesteld over het voorstel van de ministerraad om het stelsel van pluimveerechten te laten bestaan tot 2018. Eric Hubers, voorzitter van de Nederlandse organisatie van pluimveehouders (NOP): "De pluimveesector heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in mestverwerking. Ook individuele pluimveehouders hebben veel geld uitgetrokken voor dure mestdroogtechnieken op het bedrijf." Jan Brok van de Nederlandse vakbond pluimveehouders (NVP) noemt het voorstel onacceptabel. Hij hoopt dat de Tweede en Eerste Kamer het voorstel ten gunste van de pluimveesector zal aanpassen.

Laatste reacties

 • varkensboerk

  Level playing field in NL al niet mogelijk? Wat een zwakke beslissing van de staatssecretaris. Het rammelt al aan alle kanten voor het besluit ook maar is aangenomen. Politieke prullers.

 • schoenmakers1

  zo zie je maar weer lto, jezelf niet extra beperkingen proberen op te leggen, de politiek doet er altijd nog een schepje bovenop

 • Rolf Roelofs

  @schoenmakers1 hoe denk je dat de nederlandse landbouw-wereld er uit zou zien als lto niet bestond?

 • schoenmakers1

  veel eerlijker en beter

 • gjh

  mee eens schoenmaker je heb gelijk

 • puinhoop

  Varkenshouders en kippenhouders hebben toch altijd bij uitbreiding naar het geld gekeken en niet naar grondgebondenheid. De rundveehouderij is en blijft zonder dierrechten. Zo kunnen boeren geld stoppen in aankoop van grond ipv lucht . Blijft er automatisch meer mestverwerkingscapaciteit over voor de intensieve veehouderij, en blijft of wordt dus goedkoper!!! En gezien de ruwvoerpositie in nederland dit jaar komen er in 2015 echt niet veel koeien bij! Als die dierrechten wel steeds boven de rundveehouderij hingen bleef er onrust en kwamen er daardoor meer koeien om een toekomstig quotum veilig te stellen. Ik denk dat Sharon voor iedereen een wijs besluit heeft genomen!!!!

 • Snel

  LTO rundveehouderij naait varkenshouderij voor de zoveelste keer. Kappen met die zooi en maak je onafhankelijk en trek op met NVV

 • tinus888

  Puinhoop er is ruwvoer zat,desnoods uit Belgie (voor 14 cent/kgds in friesland geleverd)

 • Mozes

  Timus888, wat voor soort ruwvoer en welke kwaliteit?

 • info389

  Artikel ging over het verdriet van Rooijakkers.................
  Hij zat er zelf bij toen zijn lto collega's de varkenshouders weer als wisselgeld gebruikte!!!!! DUS :
  Ik noem dat krokodillentranen.

 • boerkebrabant

  ja, maarten, nu moet je je rug rechthouden en dit onder geen enkel beding aanvaarden. strijden tot we gewonnen hebben of er bij neervallen!

 • juur

  Geen subsidie meer Dan is het afgelopen met megastallen bouwen kort bij woningen. Gelukkig dat is goed nieuws.

 • John*

  varkensbedrijven moeten zo groot worden omdat ze geen subsidie krijgen ook nooit gehad!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.