Varkenshouderij

Nieuws 18 reacties

PvdD stelt vragen over nieuw stalsysteem

Den Haag – Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over het nieuwe HyCare stalsysteem van Schippers Bladel.

Bij het systeem, dat uitgaat van verplaatsbare kraam- en biggenhokken, worden biggen op een centrale plaats behandeld. Hokken kunnen na gebruik volledige geautomatiseerd worden gewassen in een wasmachine. Het systeem heeft een hoog hygiëneniveau, maar toont industrieel.

Bert van de Berg van de Dierenbescherming reageerde zeer kritisch op het systeem. Hij ziet het als houden van varkens in bakken, waardoor er nog meer varkens gestapeld kunnen worden.

Thieme wil van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) weten wat ze vindt van het systeem, waarbij de biggen in kunststof bakken via een lopende band naar de boer toe komen voor verzorgen, in plaats van dat de boer naar de hokken loopt.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  eigenlijk best wel een mooie ontwikkeling, zou volop gepromoot moeten worden

 • w1888

  Mee eens , al viel dit wel te verwachten.
  Dit krijg je er in Nederland gewoon niet doorheen, meer iets voor in het buitenland waar de burgers minder betrokken zijn .

 • Elevage

  maar in het buitenland hoeven ze niet aan allerlei overbodige eisen te voldoen, dus de kans dat het daar een succes wordt is 0.0

 • Broederijbrok

  Mooi voor de lege kantoren, toch.
  Voor alle mensen die zorgen dat er reacties blijven de beste wensen voor 2014 ( en voor alle mensen die DIT lezen)

 • ...............

  Goed plan, doen we ambtenaren in. Een druk op de knop en ze komen al zittend langs om wat zinnigs te doen. tegelijker tijd wordt de bak/stoel gewassen( en ontsmet) voor de volgende ronde.

  Wie weet word er dan eens iets op tijd geregeld en opgelost.

 • jehanvankroaks

  Als de politiek zich zo druk zou maken over elke vernieuwing in de landbouw.......
  dan ben ik bang dat alle koeien nog met de hand gemolken moesten worden.

 • brabantsduitserke

  goed toch een perfect systeem vindt ik het. Nu geeft marianne,voor schippers
  gratis reclame en promotion , zo zou je ook kunnen zien

 • agratax2

  Of dit systeem goed of slecht is laat ik me niet over uit. Ik vind dat Kamer vragen over dit onderwer verre van belangrijk zijn en dan ook geen tijd mogen vragen van onze dure ambtenaren. Mijn voostel is dan ook om een Kiesdrempel in te stellen van 5 % van de stemmen / zetels haal je die niet Jammer dan geen zitting in het Parlement, dit geeft een snellere en duidelijkee politiek en is het circus verlost van de politieke exoten en hun bedreiging van onze economie.

 • denBoer87

  Er is zoveel mis aan dit systeem, dat ik daar niet eens over ga beginnen.

  Wat het meest stuitend is, is dat het merendeel van de reagerende lezers hier zonder goede argumenten weer ef een thieme-zeikertje het net insturen en er enkel bijval te verwachten valt.

  En de reactie van agratax1, sorry maar in wat voor democratie wil jij leven?? Toegegeven het huidige systeem is verre van ideaal, maar met idee-en als de uwe maken we de weg vrij voor een eenheidsworst waar uiteindelijk niemand bij gebaat is. Hoewel men dat zich natuurlijk pas realiseert als het te laat is en Wilders minister president...

 • alco1

  @denBoer87. Wat zijn jouw raakvlakken met dit onderwerp, zodat je er met verstand van zaken over kunt praten? Anders moet je je mond houden net zoals agratax bedoeld voor die kleine emotie partijen.

 • no-profile-image

  @Alco1 gezond verstand, bsc ecologie, student aan groenhorst college, binnen nu en 10 jaar eigenaar van een boerenbedrijf waar ik me niet voor hoef te schamen en waar ook zeker geen kamervragen over gesteld hoeven te worden..

  Weinig praktisch raakvlak met de varkenshouderij, maar sinds wanneer is dat een criterium om ergens een verstandige mening over te kunnen formuleren??

 • alco1

  Juist. Student zijn maakt alles duidelijk. Voorgekauwde lessen. Ik ken het wel van mijn kinderen met master. Laat ze eerst maar eens 10 jaar hun gedachte ten uitvoer brengen.

 • denBoer87

  en die van jou dan, dat je zo'n belerend toontje moet aanslaan. zo is een discussie per definitie onmogelijk, beetje jammer

 • agratax2

  denBoer87. Ik wil in een werkbare democratie leven net als in de landen om ons heen. Duitsland kent dit systeem al jaren en daar is de Democratische besluitvorming wel iets sneller en beter dan bij ons. In landsregering horen geen one issui partijen te zitten, daar moet het land bestuurd worden en daar moet men dan ook rekening houden met alle facetten, die in elkaar grijpen. Besturen van een gezin, bedrijf of land is allemaal hetzelfde , de beslissing op het ene onderwerp grijpt in op het andere en als men die samenhang niet wenst te zien, leidt dit onherroepelijk tot de ondergang van het hele systeem. Boeren ageren op dit blog niet steeds op dit soort eenzijdige benaderingen van een complex probleem. Maak de varkenshouderij door dit soort acties onmogelijk in Nederland dan stort de vleesexport in en daarmee is dan de werkeloosheid vergroot en het national inkomen verkleind. Vertel mij maar eens hoe je nu de uitkering wilt blijven voldoen met minder inkomsten?

 • alco1

  Heb je een mening van mij over dit onderwerp kunnen lezen? Ik ondersteun agratax over zijn mening over de kiesdrempel, waar ik wel veel warrigheid van onder vindt.

 • gjh

  dat is goed bedacht hoop dat deze dingen snel op de markt komen

 • boerderijdinther

  Waarom mogen mensen wel boven elkaar wonen en varkens niet?
  En als het niet goed is om boven elkaar te wonen zouden de mensen in de stad het wel heel slecht hebben!

 • FarmerNL

  Ik ben bij de introductie geweest en ik moet zeggen dat vanuit mijn optiek het een systeem is meet heel veel potentie, beter voor dier, mens en milieu.
  Alleen in de wei gaan ze er niet van lopen, maar voor de duurzaamheid is dit ook uitermaten slecht.
  Zeker de veel betere en gerichtere induviduele aanpak per dier is uniek en kan in geen enkel systeem geboden worden tot op heden. Ik vermoed dat de PvdD zich niet echt verdiept heeft in de functie en is afgehaakt bij het horen dat er 2 varkens boven mekaar kunnen.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.