Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

LTO en NVV naar rechter om vierdageneis

Barneveld/Zwolle - LTO en NVV gaan procederen tegen de vierdageneis voor de introductie van zeugen in de groep. LTO en NVV willen dat de eis uit het Varkensbesluit wordt gehaald.

De beide belangenorganisaties dienen een officiële klacht in bij de Europese commissie omdat ze vinden dat de puur Nederlandse vierdageneis in strijd is met het Europese recht. De beide organisaties verwachten dat de klacht kan leiden tot een inbreukprocedure. Parallel aan deze procedure willen beide organisaties in Nederland de gang naar de rechter maken om in ieder geval een voorlopige voorziening af te dwingen. LTO en NVV hebben staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief van hun voornemen op de hoogte gesteld.

LTO en NVV hopen dat er binnen enkele maanden een duidelijke uitspraak van de rechter ligt. "Een mogelijkheid is ook dat individuele varkenshouders een kort geding beginnen tegen de regelgeving en zo een opschorting van de regel op kortere termijn weten te bewerkstelligen", zo geeft NVV-bestuurslid Frank Donkers aan.

Begin september spraken LTO en NVV met de staatssecretaris over de problematiek van het verwerpen van de zeugen als ze binnen vier dagen in de groep worden geïntroduceerd. De staatssecretaris gaf toen te kennen niet af te stappen van de eis en vanaf 1 januari te willen gaan handhaven op dat punt. Ze stelde wel 15.000 euro beschikbaar voor het oprichten van een netwerkgroep om eventuele problemen te inventariseren.

De afgelopen periode hebben specialisten van de Gezondheidsdienst voor Dieren aangegeven dat zeugen prostaglandinen binnenkrijgen als ze vruchtvliezen van een verwerpende zeug opnemen. De prostaglandinen veroorzaken vervolgens een nieuwe verwerping. Zo kan een kettingreactie ontstaan waarbij wel 50 tot 60 procent van de zeugen in zo'n groep opbreken. In de praktijk melden ook veel varkenshouders verwerpingspercentages in deze orde van grootte. NVV en LTO willen dit gegeven nader laten onderzoeken door de Gezondheidsdienst, maar zijn er nu al vrijwel van overtuigd dat een te vroeg introductiemoment voor de zeugen leidt tot grote schade, maar ook tot verminderd dierwelzijn.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  wat is het toch verschrikkelijk dat veehouders zoveel negatieve energie in zaken moeten steken die vooraf al duidelijk zijn

 • massy

  Stap voor stap de sector uit benen.

 • Wim Toornstra

  Doodmoe wordt je van de staatssecretaris.
  Er is alleen maar sprake van tegenwerking. Linkse miep

 • evanderpasch1

  wel een beetje laat over 3 wkn gaan ze controleren

 • steenbok1

  wees eerlijk, de nvv en lto hebben BEIDE in het begin zitten slapen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.