Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Franse varkensbond: vraagtekens bij inkomencijfers

Parijs – Franse varkenshouders verdienen dit jaar gemiddeld 40.500 euro bruto, dat is elf procent minder dan in 2012. Dat stelt de rekeningencommissie voor de landbouw CCAN. De varkensbond Fédération Nationale Porcine vindt echter dat 'dat cijfer de werkelijkheid in het veld niet weergeeft'.

''Bij het lezen van deze cijfers maken we ons in de eerste plaats zorgen over de terugloop. Maar ook dat is geen weerspiegeling van de delicate situatie waarin veel bedrijven van varkensfokkers verkeren. Hoge administratieve lasten, veel weerstand tegen de varkenshouderij en onvoldoende winstgevendheid. Je hoeft niet ver te zoeken om de varkenshouder de lust te ontnemen'', aldus de FNP.
De bond vindt het ook vreemd dat dit soort cijfers opnieuw naar buiten wordt gebracht. ''Vorig jaar hebben we al gewaarschuwd tegen het grote verschil tussen dergelijke inkomengegevens op nationale schaal en de werkelijkheid in het veld. De CCAN voorspelde vorig jaar een inkomen van 52.700 euro voor varkensbedrijven maar in werkelijkheid kwam dat uit op 45.600 euro. Het inkomen was dus met 7.100 euro overschat. Vanuit de fokkerswereld horen we een gemiddeld inkomen dat onder de 33.000 euro uit zal komen. De resultaten worden dus opnieuw grotelijks overschat.''

Eén reactie

  • farmerbn

    Waarom geven boeren hun boekhouders het recht om deze inkomens naar buiten te brengen? Ik weet nooit wat mijn kapper of frietboer verdient. Wel weet ik dat onze cijfers tegen ons gaan werken zoals bij verlaging premies of verplichte investeringen in milieu of welzijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.