Varkenshouderij

Nieuws 1249 x bekeken 4 reacties

DLV verhoogt voerwinst voor december

Uden - Bureau DLV Intensief Advies verhoogt zijn voerwinstverwachting voor vleesvarkenshouders en vermeerderaars voor deze maand. Die verhoging is een gevolg van de onverwacht sterke stijging van de varkensprijzen en de biggenprijzen in de eerste week van deze maand.

Een maand geleden schatte het adviesbureau de voerwinst voor deze maand nog op 97 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken en 725 euro voor de gemiddeld aanwezige zeug. Eind vorige week verhoogde DLV Intensief Advies die winsten naar 115 euro per vleesvarken en 740 euro per zeug. Die verhoging is een gevolg van de sterke stijging van de varkensprijzen met 6 cent in Duitsland en bij Van Rooi Meat en de biggenprijzen met €2,00 tot €2,50 per stuk. De overige Nederlandse slachterijen hielden hun prijsstijging overigens beperkt tot 2 cent per kilo. Bovendien  is de stijging van de varkensprijzen inmiddels weer teruggedraaid. Het is dus de vraag of de verhoging van de voerwinsten eind deze maand ook gerealiseerd zijn.

Voor november komen de definitief gerealiseerde voerwinsten van het adviesbureau in Uden juist lager uit dan de voorspellingen van begin vorige maand. Toen kwamen zijn schattingen uit op 111 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken en 679 euro voor de gemiddeld aanwezige zeug. De definitieve voerwinsten zijn in november uitgekomen op respectievelijk 107 euro per varken en 617 euro per zeug door tegenvallende opbrengsten van de dieren en/of tegenvallende voerkosten.

De gemiddelde voerwinst voor vleesvarkenshouders ligt tot en met november op 82 euro per gemiddeld aanwezig vleesvarken. Dat is 3  euro minder dan de kritieke voerwinst, die nodig is om aan alle financiële verplichtingen te voldoen.

In de eerste 11 maanden van 2012 kwam de gemiddelde voerwinst uit op 88 euro per gemiddeld aanwezig dier. Dat is juist 3 euro  meer dan de kritieke voerwinst.

Voor vermeerderaars ligt de gemiddelde tot en met november op 614 euro per gemiddeld aanwezig dier. Dat is 6 euro te weinig om de kritieke voerwinst te halen. In dezelfde periode vorig jaar lag de gemiddelde voerwinst met 665 euro per zeug wel 45 euro boven de kritieke voerwinst.

Laatste reacties

 • fransderondhoeven

  wie houd wie voor de gek

 • w v gemert

  Wat een onzin, morgen weer correctie naar beneden. In het verleden waren hun voorspellingen ook waardeloos. Alleen maar eten van de sector en niets toevoegen, ga je zitten schamen.

 • w v gemert

  Nog een aanvulling: voerwinst is onjuiste benaming het moet zijn voersaldo, het zegt namelijk weinig of niets over de winst van de ondernemer.

 • massy

  Waar liggen ze nou weer over te lullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.