Varkenshouderij

Nieuws 480 x bekeken

2013 beter dan verwacht voor Britse varkenshouder

Londen – 2013 is voor de Britse varkenshouders een beter jaar geworden dan eerst werd gedacht. Hoewel de varkensprijzen de laatste weken wat zijn gedaald, liggen ze eind december nog altijd ruim 13 eurocent per kilo ofwel bijna 10 euro per varken hoger dan een jaar geleden.

Dat schrijft varkens- en landbouwdeskundige Peter Crichton in de laatste aflevering van Traffic Lights, een publicatie waarin de National Pig Association (NPA) de marktontwikkelingen op een rij zet.

Dat die markt zich dit afgelopen jaar van een goede kant heeft laten zien, komt volgens Crichton door de samenloop van drie gunstige omstandigheden. In de eerste plaats zijn de voerprijzen gedaald en op een meer realistisch niveau terecht gekomen. Vervolgens kon de varkenssector profiteren van het paardenvleesschandaal waardoor winkeliers, de horeca en andere vleesverwerkers in ieder geval tijdelijk meer vlees van betrouwbare leveranciers in eigen land hebben gekocht. In dat verband speelt volgens Traffic Lights ook het door het Britse varkensschap BPEX ontwikkelde systeem voor het DNA testen van varkensvlees een belangrijke rol. Dat systeem maakt het mogelijk vlees via DNA te traceren naar de Britse varkenshouderij zelf waarmee afnemers zekerheid geboden wordt.

De NPA constateert tevens met instemming dat de gevreesde toevloed van varkensvlees uit andere Europese landen na het verbod op zeugboxen is uitgebleven. Dat heeft er mede voor gezorgd dat de prijzen op een goed niveau konden blijven. Aan het eind van het jaar staat de gemiddelde notering van het schap, de DAPP, op 171,32 pence ofwel €2,05 per kilo geslacht gewicht. Het aanhoudend grote verschil tussen de Britse varkensprijs en die in andere EU-landen kan afnemers er nu volgens de NPA echter toch toe verleiden om goedkoper vlees van elders te halen. Dat geldt vooral voor de in een zware prijzenslag verwikkelde winkeliers die nu al de neiging hebben wat terug te komen op hun eerdere toezeggingen om alleen vlees uit eigen land in het schap te leggen. Dat leidt Crichton tot de conclusie 'dat de sector er weliswaar beter voorstaat dan gedacht maar er nog altijd ruimte is voor verbetering'.

Of registreer je om te kunnen reageren.