Varkenshouderij

Nieuws

PRRS kost Denen 6,5 tot 44 miljoen

Kopenhagen - De door PRRS veroorzaakte kosten in de Deense varkenshouderij zijn minimaal 6,5 miljoen euro en in het ergste geval 44 miljoen euro.

Dat schat de bedrijfstechnische dienst (VSP) van de sector aan de hand van berekeningen die zijn doorgevoerd op basis van drie scenario's. De geschatte 'prijs' van acute dan wel chronische PPRS (Abortus blauw) is een  gevolg van productieverlies, lagere prijzen voor biggen op de buitenlandse markten en hogere slachterijkosten. De twee genoemde bedragen zijn de uitkomst van een 'laag' risico, waarin bijvoorbeeld alleen heel opmerkelijke productiviteitsverschillen zijn meegerekend, en een 'hoog' risico. In het 'middelste scenario' worden de kosten becijferd op 15 miljoen euro en dat is volgens de rekenaars het meest waarschijnlijke bedrag. Uitgaande daarvan zou een nationale PRRS-sanering bij een terugverdientijd van  5 jaar ook niet veel meer mogen kosten, vindt VSP. Ruim 30 procent van de zeugenhoudende bedrijven heeft het virus in huis.

Of registreer je om te kunnen reageren.