Varkenshouderij

Nieuws 1044 x bekeken 1 reactie

'Onnodige vrees voor bezwaren Hy-Care'

Dalfsen - Volgens marketing-directeur van MS Schippers Erik Helmink is de vrees onnodig dat hun Hy-Care houderijconcept voor kraamzeugen niet wordt geaccepteerd door de maatschappij. Dat zei hij woensdagavond tijdens de themabijeenkomst huisvesting in de varkensshowroom van Johny Hogenkamp.

Het concept komt tegemoet aan vele maatschappelijke wensen aan de varkenshouderij en is daarom toekomstbestendig, stelt Helmink.

Hij noemt wat voordelen: minder watergebruik, minder arbeid, minder sterfte, gezondere dieren en daarom een lager antibioticagebruik. Helmink is overtuigd dat zij op basis van deze feiten de handen op elkaar krijgen voor Hy-Care. Om het systeem economisch te maken is dan de consequentie dat twee of drie lagen zeugen boven elkaar komen te liggen, stelde Helmink

In de showroom was gelegenheid tot discussie, ook met met Erik Helmink. Het Hy-care concept is gebaseerd op magazijntransporttechniek, zodat zeug en biggen naar de boer komen in plaats van andersom. Aanwezigen vrezen dat de maatschappelijke acceptatie van de varkenssector verder achteruit gaat met de Hy-Care-huisvesting als zeugen gestapeld in kisten worden gehouden. "Marianne Thieme noemt SPF-stallen al laboratoriumstallen", zo klonk het. Ze zal daarom zeker ook tegen Hy-Care in actie komen, was de vrees onder aanwezigen.

Eén reactie

  • trust

    En WIJ van W.C Eend, adviseren: W.C Eend.
    wat een interessante discussie, hoe meer techniek in je stal des te hoger de kostprijs en lager de maatschappelijke acceptatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.