Varkenshouderij

Nieuws

NVV wil werk maken van Duits vergoedingensysteem welzijn

Aarle Rixtel - De NVV wil de komende tijd werk maken van de invoering van een vergoedingensysteem voor extra dierwelzijnsinspanningen door varkenshouders.

Dat zegt NVV-bestuurslid Frank Donkers. De vakbond wil als het even kan toe naar het Duitse systeem, waar varkenshouders vaste vergoedingen krijgen vanuit een door de supermarkten gefinancierd fonds. Het landelijk bestuur van de NVV buigt zich donderdagavond over de verdienmodelproblematiek en de vergoedingen voor een duurzamere en welzijnsvriendelijker varkenshouderij.

De NVV heeft zich dit voorjaar teruggetrokken uit het overleg over de CBL-inkoopvoorwaarden. De vakbond was onder meer ontevreden over het gebrek aan garanties die de supermarkten wilden bieden over een meerprijs voor welzijnsvriendelijker vlees. Een ander kritiekpunt was de borging aan de achterdeur; de NVV wilde garanties dat supermarkten niet via de achterdeur vlees halen dat niet aan de criteria zou voldoen.

Voorzitter Maarten Rooijakkers van NVV's samenwerkingspartner LTO-varkenshouderij is niet zo ver dat hij het Duitse systeem omarmt. Hij wijst er op dat het Duitse systeem compleet anders in elkaar zit dan de systematiek die in Nederland is afgesproken. "Het welzijnsvlees wordt niet gekanaliseerd, zoals het Beter Leven-vlees bij ons. Er is sprake van een groenestroomprincipe." Dat laatste wil zeggen dat er in feite alleen maar een garantie is dat het welzijnsvlees wordt geproduceerd. Het verdwijnt echter in de grote stroom van al het vlees. Volgens Rooijakkers betaalt de consument ook niet of nauwelijks meer voor het vlees in het Duitse systeem en is het financieringsfonds aan een maximum gebonden, zo meldt de LTO-vakgroepvoorzitter. "We moeten er in het platform nog goed over praten. Het moet gaan over manieren om de koek groter te maken."

Het CBL, de branche-organisatie van de levensmiddelenhandel, was donderdag onbereikbaar voor een reactie. In het verleden heeft het CBL zich altijd uitgesproken tegen fondsvorming voor vergoedingen; dit vanuit mededingingsoverwegingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.