Varkenshouderij

Nieuws 1249 x bekeken 4 reacties

NVV en LTO willen vrijwillige P-toets in IKB

Doetinchem - NVV en LTO willen een fosfaattoets als vrijwillige module koppelen aan het IKB-systeem. Dat hebben beide belangenorganisaties kenbaar gemaakt.

Met de zogenoemde P-toets is het mogelijk om te zien hoe goed een bedrijf scoort op het kengetal fosfaatefficiëntie. Doel is om de fosfaatproductie van de varkensstapel zo veel mogelijk terug te dringen, onder meer via het voer.

Met de koppeling aan IKB vervalt een verordening van het Productschap Diervoeder. Tot voor kort werd door LTO en de Nevedi  ingezet op een verordening van het Productschap Diervoeder. Nu de productschappen worden afgebouwd wordt gezocht naar een private oplossing. Volgens bestuurslid Theo Duteweerd van de NVV kunnen varkenshouders straks zelf bepalen of ze meedoen met de te bouwen module in IKB. Hij ziet bijvoorbeeld kansen voor varkenshouders die willen produceren volgens de CBL-inkoopvoorwaarden. "Als het CBL voorwaarden stelt aan fosfaatefficiëntie, is dit een goede manier om de meerkosten via de markt terug te verdienen." Een verplichtte P-toets wil de NVV niet omdat die verplichting er in andere sectoren ook niet is. "Bovendien heeft de varkenshouderij de fosfaatproductie al flink weten te drukken", aldus Duteweerd.

Beleidsmedewerker Henk Boelrijk van LTO denkt de module binnen een halfjaar een feit kan zijn omdat de rekensystematiek bekend en niet al te ingewikkeld is. "Het getal P-efficiëntie kan dan op dezelfde manier worden gebruikt als de dierdagdosering van antibiotica. Varkenshouders kunnen het eigen bedrijf vergelijken met collega's en de fosfaatefficiëntie-getal gebruiken als management tool."

Laatste reacties

 • bertes

  IKB controlennen bedrijven verzinnen steeds eisen erbij. om meer geld binnen te halen. nu nog vrijwillig. maar ze zorgen wel dat andere partijen het gaan eisen. en als boer kom je steeds meer klem te zitten

 • massy

  Eerst vrijwillig en dan weer verplicht zeker bedankt nvv en lto.

 • chila

  CBL hoef nu de bal maar in te koppen , Theo Bedankt !!!

 • putten

  is het begin van weer een eis; daarna worden de touwtjes wel aangetrokken. weer een hogere kostprijs en minder opbrengsten

Of registreer je om te kunnen reageren.