Varkenshouderij

Nieuws 1773 x bekeken 22 reacties

NVV blijft doorgaan met biggennotering

Barneveld - De Nederlandse Vakbond Varkenshouders blijft doorgaan met de NVV-biggennotering in de huidige vorm. Dit heeft het landelijk bestuur donderdagavond besloten tijdens de maandelijkse vergadering.

Een drietal leden van de regio Achterhoek had een voorstel uitgewerkt voor een referentieprijs die minimaal twee weken achteraf zou moeten worden vastgesteld. De landelijke bestuurders waren unaniem van mening dat een dergelijke notering geen toegevoegde waarde heeft voor de NVV. Het besluit om door te gaan met de huidige notering is vervolgens in overgrote meerderheid genomen, zo deelt de NVV mee. Er waren twee regio's die tegen doorgaan met de huidige noteringen zijn. Van de elf regio's waren er tien aanwezig op de bestuursvergadering. De regio Noord-Nederland was niet aanwezig.

André Hebinck, één van de opstellers van het plan voor een referentienotering achteraf is teleurgesteld: "Ik vind de uitkomst erg teleurstellend. Van onze kant hebben we er veel tijd en energie in gestoken om, naar ons idee, met een goed voorstel te komen. Ik heb niet de indruk dat er bij de NVV ooit de wil is geweest om te veranderen. Ik ga mijn lidmaatschap waarschijnlijk opzeggen." Ook Erik Ottens uit de regio Veghel Oss Maaskant is teleurgesteld en wil zijn lidmaatschap opzeggen. Volgens hem zijn er veel meer vleesvarkenshouders die hun lidmaatschap op willen zeggen.

Regiovoorzitter Willy Wolfkamp uit Haarle is tevreden met de besluitvorming. Hij wijst er op dat in zijn regio veel vleesvarkenshouders lid zijn van de NVV en toch de biggennotering in stand willen houden. "Als de notering verdwijnt zal er veel meer op Nord-West prijs worden gehandeld, en daar hebben de vleesvarkenshouders ook geen voordeel bij", aldus Wolfkamp. Hij spreekt de hoop uit dat de discussie binnen de NVV over de biggennotering nu ten einde komt. "Er zijn veel belangrijker zaken aan de orde, bijvoorbeeld de opheffing van het productschap."

Gerard de Graaf in Nijkerk, eigenaar van een gesloten bedrijf met enkele honderden zeugen is blij dat de notering blijft. "Het is altijd een goeie marktconforme notering geweest. Niemand is verplicht er op te handelen."

NVV-voorzitter Bennie van Til hoopt dat de discussie over de notering binnen de NVV nu tot een eind komt. "We zijn een jaar bezig nu met deze zaak. Het heeft al te lang geduurd."Ook Van Til is van mening dat er op het ogenblik veel belangrijker zaken aan de orde zijn voor de NVV. De opheffing van het productschap is veel belangrijker. "We moeten heel goed opletten dat de varkenshouderijbelangen in dat proces goed worden behartigd."

Laatste reacties

 • diny

  zet boerderij de duitse prijs op de site of kan ik mijn abbonement beter opzeggen

 • john.ramaker1

  @diny De Duitse prijzen staan wel op de site hoor. kijk maar op de volgende link http://www.boerderij.nl/Opmaat/Dashboard/marktprijs/17/117/Duitsland/Varkens-buitenland/Vereinigungspreis
  succes

 • WT

  Ik citeer Bennie van Til op weg naar de LB vergadering: DEZE NVV- BIGGENNOTERING HAD NOOIT MOGEN BESTAAN !!!!! Deze fout is in het verleden gemaakt. Bennie heeft daarin gelijk. Hij zou dit ook in het openbaar kenbaar mogen maken. Nu hoopt hij dat de discussie stopt maar deze notering zal de NVV blijvend problemen geven tot de laatste vleesvarkenshouder zijn lidmaatschap heeft opgezegd. Veel succes met de Vakbond van Vermeerderaars.

 • wimpy

  peet weer aan het citeren geslagen

 • Wim Toornstra

  Dom dom dom van de NVV dit was de kans om op nette manier van deze kansloze notering af te komen. Nu blijft het veenbrandje maar door smeulen.
  De NVV moet de belangen van de gehele sector behartigen. Maar de schijn hebben ze vet tegen op dit moment.
  Vraag me überhaupt af of er nog veel vv houders lid zijn .

 • John*

  lang leve de weser ems, de nvv notering is al geen notering meer om je biggen op te verkopen.

 • V. Arkenshouder

  ik merk het, vetten -13 cent in twee weken, biggen -2!! Hoezo vermeerderaarsbelang??? Je kunt wel zien wie er in de commissie zit.

 • John*

  weser ems - 0,50 cent, je mag kiezen...

 • Wim Toornstra

  Ja John en de toeslagen die met euro's naar beneden zijn bijgesteld zien we voor het gemak maar over het hoofd.

 • BW

  V.arkenshouder, dat biggen -2 doen en vlv -13, dat heeft helemaal niks met de NVV te maken. Dat heeft met de markt te maken. Koop je biggen toch gewoon op een andere notering!!! Of beter nog, ga ze zelf maken!!! En wat Hebrinck en Ottens betreft, de meerderheid beslist bij de NVV en niet een paar varkenshouders die chanteren met het opzeggen van lidmaatschap. Zulk soort leden kun je m.i. beter niet binnen de club hebben.

 • Vhouder

  maakt mij niks uit of ze bij het nvv een eigen biggen notering hebben alleen voor de rust te laten weder keren was het denk ik beter om er mee te stoppen. zou toch zonde zijn als de nvv er aan kapot gaat

 • John*

  je heb nu nvv + 8 euro nodig om weser ems kaal te beuren.. en dan kent weser ems nog toeslagen al zijn die nu wel iets minder maar toch......

 • norbert79

  NVV kan beter maar stopen en op gaan in LTO!!!

 • V. Arkenshouder

  voelt de nvv de markt wel aan???

 • Mozes

  De NVV gedraagt zich als een verslaafde die zich prettig voelt bij het gebruik van alcohol en cocaïne. Hij weet dat hij er lichamelijk en mentaal aan kapot gaat maar het prettige gevoel is zo verslavend dat hij het niet kan laten en er toch mee door gaat.
  Het zelf bepalen van een biggenprijs geeft de NVV een gevoel van macht. Ze weten dat de biggenprijs in zijn huidige vorm de NVV uiteindelijk kapot zal maken. Het machtsgevoel is echter zo prettig dat ze het niet los kunnen laten en net als een verslaafde zichzelf ten gronde zullen richten.

 • minasblunders1

  Gelukkig heeft de (Z)LTO hier helemaal geen last van.

 • mwhjanssen5

  Wat een onzin iedereen is toch vrij om te kopen en onderhandelen waar en op welke notering hij wil. NVV moet zich weer richten op belangenbehartiging.

 • V. Arkenshouder

  de handelaar bepaalt op welke notering!!

 • wimpy

  v.arkenshouder dan loop je lekker aan t handje van de handelaar

 • Wim Toornstra

  Wat voegt de NVV notering nu nog toe Het is gewoon een ordinaire handelsnotering waar we er genoeg van hebben.
  Stop met notering en ga doen en ga doen waar je voor opgericht bent. Het behartigen van de belangen van alle varkenshouders. .
  Als notering stopt ben ik de eerste die weer lid wordt

 • Lange baas

  John en dan maar hopen dat ze de biggen ophalen!
  En niet te vergeten zeker 5 % extra slachtbiggen.....
  Kost ook veel geld

 • John*

  wen er maar vast aan.. duitsland bepaald de biggen en varkensprijzen. alleen zij hebben geen mestuitdaging en dat is voor nederland wel een nadeel..

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.