Varkenshouderij

Nieuws 1647 x bekeken

Mogelijkheden euthanaseren wellicht ruimer

Den Haag - De mogelijkheden om varkens op het eigen bedrijf te euthanaseren worden wellicht ruimer.

Mogelijk treedt in 2014 het Besluit houders van dieren in werking en wordt het Besluit doden van dieren ingetrokken, aldus de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit (NVWA). Het nieuwe besluit hangt onder de Wet Dieren. De concepttekst is in te zien op internet.

De landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer hebben zich hier al over gebogen en vragen gesteld aan de staatssecretaris. Die zijn ook beantwoord. De verdere behandeling van dit besluit staat nog niet op de planning, zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. De datum van inwerkingtreding is onzeker.

De concepttekst laat een verruiming van de regels zien voor het doden van dieren op het primaire bedrijf. Vermoedelijk zullen, naast het huidige schieten en verbloeden, ook andere methoden, zoals gasverdoving, onder de voorwaarden van Europese Verordening 1099/2009 beschikbaar komen voor de Nederlandse varkenshouders. In deze verordening is geregeld dat een veehouder een dier op verschillende manieren mag doden. Wel zijn er algemene voorschriften, instructies en eisen aan het vakbekwaamheidsniveau. Hoe de invulling van de mogelijke verruiming er definitief uit zal zien, is nog afwachten en mede afhankelijk van de behandeling in de Tweede en Eerste Kamer.

Universitair hoofddocent  aan de faculteit diergeneeskunde, Arie van Nes wil graag nader onderzoek doen naar het doden van biggen met stikstof. De Europese wetgeving staat dit ook toe. Hij acht het een geschikte methode om jongere dieren, die niet 
geschoten kunnen worden, te doden. Van Nes: "Het voordeel van het gebruik van stikstof is bij mensen dat je geen 
benauwdheid ervaart. De methode is dus niet stressvol."

Voor grotere dieren pleit Van Nes ervoor dat veehouders ze na een training schieten en verbloeden. Hij vindt dat T61 en pentobarbital (bijvoorbeeld Euthasol) niet ter beschikking mogen staan van de veehouder. "Deze middelen zijn te 
gevaarlijk om bij een veehouder neer te zetten. Bovendien vereist de toediening hiervan meer kennis en vaardigheden."

Of registreer je om te kunnen reageren.