Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

'Misbruik van macht in luchtwasserzaak'

's - Hertogenbosch - Justitie heeft haar bevoegdheden misbruikt door beslag te leggen op vermogens van varkenshouders die terechtstaan omdat ze geen werkende luchtwassers hadden. Dat zegt advocaat Johan van Groningen.

Hij staat één van de varkenshouders bij die donderdag in Den Bosch voor de economisch politierechter stonden.

Justitie heeft bij de betrokken boeren beslag gelegd voor bedragen die oplopen tot boven de 100.000 euro. Doel van de actie is zeker te stellen dat de eventueel opgelegde boetes en de ontnemingsvordering kunnen worden geïnd.

"Dit is niet gebruik-, maar misbruik maken van bevoegdheden", zei Van Groningen donderdag ten overstaan van de economisch politierechter. "Dit moet bedoeld zijn om de varkenshouders een paar slechte weken te bezorgen."

Officier van justitie Marieke Schenk zegt dat justitie niet lichtzinnig is overgegaan tot het leggen van conservatoir beslag. "Dat is getoetst door de rechter-commissaris."

De officier van justitie eiste naast boetes van 4.000 euro ook terugvordering van de illegale winst die bedrijven hadden gemaakt, oplopend tot ongeveer 30.000 euro per bedrijf. De economisch politierechter legde maar in één geval ook een ontneming op. In alle andere zaken wil hij nadere berekeningen zien, die de ontneming kunnen onderbouwen.

In twee zaken vroeg de rechter van het openbaar ministerie om een nadere onderbouwing van de stelling dat de betrokken ondernemers fout zaten, door geen werkende luchtwasser te hebben. De advocaten Van Groningen en Paul Bodden voerden aan dat de vergunning waar de officier van justitie haar aanklacht op baseerde, helemaal niet van kracht was. De ondernemers kan niet worden verweten dat ze een vergunning overtreden, die (nog) niet van kracht is, aldus de advocaten.

De officier van justitie tilt zwaar aan de houding van de boeren, die in sommige gevallen wel een luchtwasser hadden, die echter niet aanstond. In een ander geval was de vereiste luchtwasser niet aanwezig. Volgens Schenk veronachtzamen de ondernemers daarmee niet alleen het milieu en de gezondheid van omwonenden; zij beconcurreren hun collega's oneerlijk, vindt ze.

Gematigde boetes voor ontbrekende luchtwassers

De economisch politierechter twee varkensbedrijven veroordeeld, omdat ze niet beschikten over een vereiste luchtwasser of omdat de luchtwasser niet werkte. De boetes zijn lager dan de officier van justitie eiste.

Een varkenshouder uit Lithoijen werd veroordeeld tot een boete van 4.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Een varkensbedrijf uit Sint-Michielsgestel kreeg dezelfde boete. Dat bedrijf werd ook veroordeeld, omdat de varkens niet voortdurend beschikten over vers water: 500 euro. Het bedrijf moet een ontnemingsvordering van 4.708 euro betalen.

De zaak tegen vier andere bedrijven werd aangehouden. De zaak van twee bedrijven werd wel inhoudelijk behandeld, maar de rechter vindt dat hij meer gegevens nodig heeft om een goed oordeel te kunnen vellen.

Laatste reacties

 • trust

  mensen waren duurzamer bezig voor het milieu, doordat ze hun Luchtwassers uit hadden staan, komt er minder CO2 vrij.

 • wimpy

  ten opzichte van de bedrijven die hun zaken wel op orde hebben is het terrecht dat ze beboet worden

 • aarthamstra1

  Een hok van 3 bij 4 meter Koeien roosters op een 1 meter hoogte aan brengen 2 meter hei /boomschors of gelijkwaardig er op sproeikop met water vocht regelaar centrale afzuiger. Op zolder onderdruk.geschikt voor 2000 varkens kosten +10.000 euro . Mag in de afvalverwerking/zoals Rendac( ZLTO) toegepast worden . WAAROM NIET BIJ DE BOER ???

 • loef

  WAT GEBEURT ER MET DE STIKSTOF UITGESTOTEN DOOR AUTO'S . De nationale heilige melkkoe waar de cijfers door fabrikanten mooier zijn als op de werkelijke weg nog niet te spreken van de fijn stof en CO2 uitstoot en dat allemaal in en rond de steden,
  Ooit gehoord van smog vorming op het platte land, altijd rond de steden uitschieters Antwerpen en Brussel, Amsterdam en Rotterdam komen er altijd nog vrij genadig af om ze dicht bij de(wind) zee zitten

  De stommeriken we leven in een land met zoveel mogelijkheden
  fosfaat genoeg, bij juist gebruik stikstof genoeg mest genoeg om gas te produceren, hoeft Groningen niet te vrezen voor aardbevingen, wat willen we nog meer...

 • loef

  Nog even dit ik ken tenminste twee bedrijven en die hebben wel degelijk hun zaak in orde, denk dat de zaak door justitie over de top getrokken is, denk dat ze daar aardig weer hun eigen pot met zeik zitten te vullen, wat weer een hoop tijd ergernis frustratie en uiteraard belasting centen mee gemoeid zijn.
  Ach wat maakt dat voor de overheid uit, 1 MILJARD !! de komen de jaren voor andere natuur. Immers landbouw grond is ook prachtige natuur!!!

 • schoenmakers1

  de overheid maakt meer kapot als drank goed kan maken!!!!

 • anton1937

  Boertje pesten viert weer hoogtij. Waarom mogen er in Nederland nog auto's rijden,want die stoten meer N uit dan de veehouderij. Of ontvangen de boeren in de toekomst die een luchtwasser plaatsen.Ook subsidie zoals elektrische auto's nu. Maar ja daar zijn D66,CU,Groen links de dierenpartij, de VVD en de PvdA niet voor. Toch een andere partij kiezen in het vervolg boeren..

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.