Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

Marktacceptatie grootste knelpunt castratiestop

Utrecht – Marktacceptatie blijft het grote knelpunt in de EU om in 2018 te stoppen met castreren in Europa. Dat bleek gisteren op de conferentie Vijf jaar Beren Onderweg van de Nederlandse Stuurgroep Stoppen met Castreren die onder voorzitterschap staat van Annechien ten Have.

Tijdens de conferentie bleek dat alleen Engeland en Nederland volop bezig zijn te stoppen met castreren of daar al mee gestopt zijn. In België en Frankrijk worden heel voorzichtig stappen gezet tot non-castratie of deels al toegepast. In Duitsland is het mesten van beren onderwerp van discussie en in de overige Europese landen leeft het onderwerp non-castratie niet.
Om mensen in andere EU-landen op andere gedachten te brengen is iedereen in en om de varkenssector gemobiliseerd om het thema onder de aandacht te brengen. Dit gaat van dierbeschermingsorganisaties, supermarkten, vleesverwerker tot politiek. Iedereen zal bij zijn Europese vakbroeders het onderwerp aankaarten en in de Brussel se politiek wordt er ook aandacht voor gevraagd. Polderen is het motto. Het streven van de werkgroep Stoppen met Castreren is dat in 2018 in geen enkel EU-land meer wordt gecastreerd. De naam van de werkgroep verandert daarom in Boars 2018.
Er moet meer draagvlak komen voor non-castratie in Europa. Anders heeft de Europese verklaring om te stoppen weinig gewicht, zo werd gezegd in Utrecht. De tijd is kort, vijf jaar, en processen in Europa gaan traag. Ten Have erkent dat haar werkgroep voor een enorme klus staat, maar is niettemin positief dat het gaat lukken.

Laatste reacties

 • Peetersagro

  en dan.....krijgen ze berenvlees in de pan....stinkt.......ze kopen geen varkensvlees meer........export stort in!! Wat hebben we dan bereikt???

  Wat de de partij voor de dieren en varkens in nood wil !!

 • harley

  Precies en dat is de bedoeling van het hele verhaal. minder varkens in de stallen dus minder slachten

 • evanderpasch1

  Ik lees altijd dat we moeten produceren wat de markt vraagt: berenvlees dus .

 • Peetersagro

  maar als door berenvlees produceren de export stil valt, consumenten kopen geen 'stink'vlees, wat hebben we dan met zijn allen bereikt??

  Ze zeggen beter welzijn, ga maar eens in een stal kijken met beren, ze rijden elkaar kapot, door hun dekgedrag! Dan maar een klein sneetje, waar ze minder last van hebben als de hele dag bereden worden, kreupel worden of hier aan doodgaan!

 • hertha

  Sperma seksen geen goed idee?

 • XB

  Evanderpasch, de markt vraagt juist NIET om berenvlees! Degene die er wel om vragen zijn vaak emotionele vegetariërs. Het is nu al een groot probleem beren vierkant te verwaarden. Waarom wordt het steriliseren en castreren van bijvoorbeeld katten standaard uitgevoerd bij asiels en breed gesteund door dezelfde organisaties die castratie van beren wil verbieden??

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.