Varkenshouderij

Nieuws

NVV akkoord met lobby voor Duits systeem

Heteren - Het landelijk bestuur van de NVV is donderdagavond akkoord gegaan met het plan om te gaan lobbyen voor de totstandkoming van een rechtstreeks vergoedingensysteem voor meer welzijn en duurzaamheid in de varkenshouderij. De NVV wil toe naar het Duitse systeem waarbij supermarkten een fonds vullen van waaruit varkenshouders vergoedingen krijgen voor welzijnsmaatregelen. Volgens dagelijks bestuurslid Frank Donkers gaat de vakbond de grote supermarktbedrijven rechtstreeks benaderen. Ook wil de vakbond via staatssecretaris Dijksma het punt op de agenda krijgen.

De NVV neemt met dit initiatief afstand van samenwerkingspartner LTO. Vakgroepvoorzitter Maarten Rooijakkers wijst erop dat het Duitse Tierwohl-initiatief uitgaat van het groene-stroomprincipe. Er is alleen een garantie dat het vlees met verbeterd welzijn wordt geproduceerd. Het verdwijnt verder in de grote stroom varkensvlees en wordt niet gekanaliseerd en ligt dus niet herkenbaar in de winkel, zoals in Nederland wel het geval is.

Donkers neemt deze nadelen voor lief. "Het zal aankomen op een heel goeie communicatie met de consument. Je kunt wel blijven roepen dat de koek groter moet worden maar het komt tot nu toe niet van de grond. Wij zien in het Duitse systeem een goede mogelijkheid. Op deze manier nemen wij in de keten een stuk verantwoordelijkheid."

Voorzitter Jos Goebbels van de COV wijst er in een reactie op dat de markt het moet doen. "Een fonds zoals in Duitsland heeft al gauw het karakter van een subsidie. Zoiets kan werken in een opstartfase, maar op de langere termijn zal het van de markt moeten komen."

CBL-directeur Marc Jansen ziet niets in een fonds. Ook hij zegt dat het van de markt moet komen. "We moeten niet iets optuigen wat niet werkt." Hij wijst erop dat de situatie niet is veranderd. De supermarkten hebben inkoopvoorwaarden vastgesteld en zij zullen samen met slachterijen, verwerkers en varkenshouders hun vraag willen invullen. Daarover moet worden onderhandeld en afspraken worden gemaakt. "Varkenshouders die niet mee willen doen zijn niets verplicht."

Of registreer je om te kunnen reageren.