Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Gemengde reacties op Hy-Care-systeem

Bladel - Het nieuwe Hy-Care-systeem van Schippers Bladel roept gemengde reacties op. Het systeem dat uitgaat van verplaatsbare kraam- en biggenhokken werd donderdag gepresenteerd tijdens het Schippers Global Event in Bladel.

Biggen worden op een centrale plaats behandeld. Hokken kunnen na gebruik volledige geautomatiseerd worden gewassen in een wasmachine.

De reacties variëren van positief tot kritisch. "Over tien jaar is dit het systeem", is een reactie die veel te horen was. Grote voordelen van het systeem: een tochtvrij hok met afgeronde hoeken dat voorkomt dat biggen verkleumen doordat ze de hoek niet meer uitkomen. Het heeft een zeer hoog hygiëneniveau, waardoor de kans op besmettingen wordt geminimaliseerd. Ook de arbeidsbehoefte voor een groot zeugenbedrijf wordt een stuk kleiner. Doordat de hokken verplaatsbaar zijn, hoeft er veel minder te worden gelopen.

Oud LTO-vakgroep voorzitter Annechien ten Have ziet zeker mogelijkheden voor het nieuwe systeem. "Er zitten elementen in met mogelijkheden. Anderzijds moeten ze er voor waken dat de varkens als het ware als een ding worden beschouwd." Vooral de verplaatsbaarheid van de hokken spreekt haar zeer aan. "Ik zie het al helemaal voor me: biggen die worden afgeleverd. Je hoeft alleen de hokken te verplaatsen en geen dieren meer te drijven door de gangen."

Directeur Stefan Derks van Klasse- KI ziet niets in het systeem voor de Nederlandse markt. "Je krijgt het niet voor het grote publiek verkocht. Te industrieel." Voor de exportmarkten in de grote landen als Rusland, China en de Amerikaanse markten zijn mogelijk kansen verwacht Derks.

Varkenshandelaar Kees Oostrom ziet nog wel verdere verbetermogelijkheden voor het systeem. Als ze de hokken ook aan de bovenkant dicht maken kun je toe naar een volledig geklimatiseerd hok. Ook infecties die door de lucht komen sluit je dan uit.

Laatste reacties

 • Vlemminx Varkens VOF

  conflict burger versus consument ligt op de loer, consument blij met een gezonder en goedkoper te produceren stuk vlees, burger boos om een dieronvriendelijke en welzijnsonvriendelijke houderij.

 • Snel

  Waar blijf je met de biggen van een zeug met 18 biggen,die moeten ook overgelegd worden wat dan `t systeem weer ondermijnt

 • FarmerNL

  Vind de stap van Schippers moedig, alleen door gedurfde innovaties komt de sector verder, de varkenshouderij zal de komende jaren toch ook echt bezig moeten met het verbeteren van het klimaat, door de luchtwassers die eenvoudiger waren dan maatregelen in de stal is dit lang een ondergeschoven kindje gebleven.
  Het systeem zal zeker niet perfect zijn maar zal wel heel veel data geven die gebruikt kan worden in de toekomstige varkenshouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.