Varkenshouderij

Nieuws 1371 x bekeken

'Fermentatie steeds belangrijker'

Lochem - Steeds meer varkenshouders gaan in de toekomst aan de slag met fermentatie. Dat is de verwachting van Toine van Toor, commercieel directeur van ForFarmers Hendrix.

Daarvoor zijn volgens Van Toor drie argumenten aan te voeren. Zo verwacht hij dat in 2018 80 procent van de varkenshouders droge of natte bijproducten voert. Ook zal de aandacht voor diergezondheid en voerefficiëntie verder toenemen. Deze drie factoren opgeteld maakt volgens Van Toor dat zelf fermenteren in de toekomst voor veel varkenshouders interessant wordt. Momenteel worden binnen de klantenkring van ForFarmers Hendrix 6.000 zeugen, 40.000 biggen en 80.000 vleesvarkens gevoerd met gefermenteerd voer.

Om varkenshouders kennis te laten maken met fermentatie organiseerde ForFarmers Hendrix onlangs een excursie langs drie varkenshouders die met een eigen fermentatie-installatie werken. In totaal namen 45 Vlaamse, Duitse en Nederlandse varkenshouders deel aan dit evenement. Deelnemers kregen te horend dat het fermenteren van voer kan 3 euro tot 5 euro per vleesvarken kan opleveren. Dit zijn echter wel brutoverschillen, de meerkosten die een ondernemer maakt moeten hier nog vanaf. En die kosten zijn er zeker. Er zijn flinke investeringen nodig in de voerinstallatie. Deze kosten lopen uiteen van enkele tienduizenden euro's tot meer dan 100.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.