Varkenshouderij

Nieuws

Dwangsom lozende varkenshouder terecht

Zeeland - Het waterschap Aa en Maas heeft terecht een last onder dwangsom opgelegd aan een biologisch varkenshouder uit de Brabantse plaats Zeeland. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant beslist in een procedure die de varkenshouder had aangespannen.

Bij elke illegale lozing van mest met water hangt de boer een dwangsom van 5.000 euro boven het hoofd, met een maximum van 250.000 euro.

In februari van dit jaar zag een opsporingsambtenaar van het waterschap dat met een gierton bij het bedrijf afvalwater werd geloosd op het oppervlaktewater. De varkenshouder beweert dat de gierton van zijn bedrijf ontvreemd was en dat hij de lozing niet zelf heeft verricht. De rechter vindt echter dat de varkenshouder wel verantwoordelijk kan worden gesteld, omdat het om zijn gierton ging en het afvalwater van zijn bedrijf afkomstig was. Het waterschap denkt dat de varkenshouder grote hoeveelheden mest illegaal op het oppervlaktewater heeft geloosd.

Bij het bedrijf werd op 27 februari een grote controle gehouden, met medewerking van het waterschap Aa en Maas, de gemeente Landerd, de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Skal, het controle-instituut voor biologische producten. De 52-jarige veehouder werd aangehouden. Er was niet alleen sprake van verdenking van illegale mestlozingen op het oppervlakte water, er was volgens de autoriteiten ook sprake van ernstige verwaarlozing van varkens. Een dierenarts heeft een aantal varkens geëuthanaseerd. Op het bedrijf werden twaalf dode varkens aangetroffen.

De uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant gaat alleen over de dwangsom die het waterschap oplegde. De overige zaken zijn nog in onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.