Varkenshouderij

Nieuws

Duitse biologische sector lijdt onder slechte export

Bonn - Teruglopende vleesexport is de belangrijkste reden waarom de biologische varkenssector in Duitsland kampt met tegenvallende verdiensten. Dat zegt Diana Schaack van de Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) in Wochenblatt Westfalen-Lippe.

Vooral de export naar Frankrijk blijft achter, omdat de Fransen zelf meer biologisch varkensvlees produceren. Tevens zet het aanbod van goedkope deelstukken uit omliggende landen de Duitse markt onder druk.

De omvang van de biologische varkensstapel blijft dit jaar gelijk aan 2012, verklaart Schaack. Toen zijn een aantal relatief grote bedrijven gestart met biologische varkens, wat mede de oorzaak is van de slechte economische situatie op deze deelmarkt.

Biologische varkenshouders in Duitsland met een langlopend afzetcontract beuren 3,30 euro per kilo geslacht gewicht. Voor de vrije markt ligt de prijs een stuk lager, amper 3,00 per kilo geslacht gewicht.

De Duitse biologische varkenshouder profiteert dit jaar van het feit dat er meer biologisch graan beschikbaar is. Vooral rogge is goed verkrijgbaar. De prijs daarvan zit rond 230 euro per ton. Dat zorgt voor verlaging van de kostprijs. De prijs van eiwitrijke voeders is nauwelijks gezakt dit jaar.

Op het gebied van marketing van biologisch vlees kan het nog beter in Duitsland. Alle potentiële consumenten zijn nog niet bereikt, is de overtuiging van sectorvertegenwoordigers. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen moet daarom het aantal verkooppunten omhoog, is de overtuiging. Er zijn onvoldoende ambachtelijke slagerijen in deze deelstaat die biologisch varkensvlees verkopen. Dit is een regionaal punt, elders in Duitsland zij wel voldoende verkooppunten.

Of registreer je om te kunnen reageren.