Varkenshouderij

Nieuws 842 x bekeken

Denen slachten zeer weinig beren

Kopenhagen - De Deense slachterijen verwerken nog maar heel weinig beren. Dat blijkt uit cijfers van het Kenniscentrum van de Varkenshouderij (VSP) in Kopenhagen.

Volgens VSP gaat het om 4.000 à 5.000 ongecastreerde mannelijke varkens per week op een totaal van een slordige 400.000 vleesvarkens per week. Dat komt dus neer op een aandeel van om en nabij de 1 procent.

De kosten voor het uitsorteren van beren met vleesgeurproblemen bedragen €3,35 euro. De probleemberen worden eruit gepikt door meting van het skatolgehalte in het spek. Om zo min mogelijk probleemberen te krijgen heeft VSP recent een nieuwe methode beproefd. Hierbij werden aan de beren de laatste vier dagen voor levering gevoerd met een gepelletteerde graanmix bestaande uit 48 procent gerst en 48 procent tarwe alsmede vitaminen en mineralen. Het skatolgehalte bleek 24 procent lager dan bij de controlegroep. Het slachtgewicht daalde wel met gemiddeld 1,9 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.