Varkenshouderij

Nieuws 629 x bekeken

Danish Crown boekt minder winst

Randers - Vleesconcern Danish Crown heeft in 2012/13 de winst van het voorafgaande jaar niet helemaal kunnen vasthouden. Het resultaat daalde namelijk met 20 miljoen euro naar ruim 212 miljoen euro.

De nabetaling aan de vleesvarkensleveranciers blijft niettemin op hetzelfde niveau, namelijk 12 cent per kilo, zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarcijfers.

Volgens de toelichting daarbij was het afgelopen boekjaar voor de leveranciers bovendien aanzienlijk beter dan 2011/12. In totaal werd namelijk door de hogere vleesprijzen al ruim 107 miljoen euro meer uitbetaald. De omzet steeg ook, en wel naar 7,8 miljard euro tegen 7,58 miljard in het voorafgaande jaar. "Als we ons meten met de Europese concurrentie kunnen we tevreden zijn met het resultaat", vindt directievoorzitter Kjeld Johannesen.

Binnen het concern lopen de resultaten van de verschillende bedrijfsonderdelen echter sterk uiteen. In het bijzonder heeft de vleeswarendivisie DC Foods het heel goed gedaan. Zwak punt blijft de vleesvarkensaanvoer op de Deense thuismarkt. In 2012/13 daalden de leveranties met 3,5 procent. "Ook in het komende jaar blijft dit een werkterrein van doorslaggevend belang en een onderwerp waarover we in gesprek moeten blijven met degenen die de raamvoorwaarden voor de productie in Denemarken vaststellen", meent coöperatiebestuurstopman Erik Bredholt.

Of registreer je om te kunnen reageren.