Varkenshouderij

Nieuws 3603 x bekeken

Boerenbond stopt productie in Wanroij

Deurne - Boerenbond Deurne gaat de fabriek in Wanroij sluiten. Dit heeft het bedrijf bekendgemaakt. Boerenbond Deurne gaat investeren in de locaties in Helmond en Oirschot. Met deze stappen hoopt Boerenbond Deurne tien tot vijftien procent kostenbesparingen te realiseren.

Boerenbond Deurne wil op deze manier inspelen op de te verwachten marktontwikkelingen. De Nederlandse mengvoeromzet krimpt de komende jaren naar verwachting van 13 miljoen ton naar 10 miljoen ton per jaar. Vooral de varkenssector en dus de vraag naar varkensvoeders zal krimpen, zo verwacht Boerenbond Deurne. Daarom wil het bedrijf zich met deze maatregelen scherper in de markt zetten. Door de investeringen in de beide overblijvende vestigingen en de verplaatsing van de Wanroijse productie wordt het bedrijf flexibeler. In Helmond waar de varkensvoeders worden geproduceerd wordt straks ook op zaterdag geproduceerd en zal ook op zaterdag voer geleverd kunnen worden.

Eerder dit jaar bracht Boerenbond Deurne de productie van pluimveevoer onder bij coöperatie Vitelia. Het Deurnese bedrijf wil zich toeleggen op de productie van varkensvoeders en rund- en geitenvoeders.

Het aantal ontslagen door de sluiting van Wanroij zal naar verwachting minimaal blijven, zo stelt directeur Dick Kroot. In Wanroij werken acht mensen. Een aantal kan overgeplaatst worden en er zullen mensen via natuurlijk verloop afvloeien, zo verwacht Kroot.

Boerenbond had eerder plannen om een nieuwe fabriek in Oss te bouwen bij het op- en overslagbedrijf Bracofeed, dat eveneens eigendom is van het bedrijf. "Die plannen staan voorlopig in de koelkast, zo geeft Kroot aan. Wij denken met de nu voorgenomen stappen voorlopig sterk genoeg te staan." Van samenwerking met, fusie of overname van collega-bedrijven is op het ogenblik ook geen sprake, meldt de directeur.

Boerenbond verwacht dit jaar uit te komen op een mengvoerproductie van zo'n 450.000 ton. Vorig jaar was dat cijfer nog 475.000 ton. Inclusief de activiteiten van Bracofeed komt de productie uit op 1,3 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.