Varkenshouderij

Nieuws 1955 x bekeken laatste update:18 nov 2013

Biggenprijs beurs en DPP gaan samen

Zoetermeer/Brucht - De Nederlandse Bond van de Handelaren in Vee (NBHV) en DPP-noteringscommissie gaan hun biggenprijzen samenvoegen. Per 1 december brengt de varkenshandel nog één biggenprijs (beursprijs) uit. Hierdoor ontstaat één sterke handelsprijs voor biggen in Nederland.

Daarmee vervalt de wekelijkse DPP-notering op woensdag. Daarnaast gaat de NBHV proefdraaien met een supervisor.

NBHV en DPP hebben besloten hun biggenprijzen samen te voegen om zo tot één sterke handelsprijs voor biggen te komen. "Door een afnemend aantal handelaren en vermeerderaars zijn 2 handelsnotering niet meer nodig", zegt Cees Oostrom, voorzitter van de afdeling varkens van de NBHV.

Zo'n tachtig tot negentig biggenhandelaren zullen vanaf vrijdagmiddag 6 december hun verwachte mutatie voor de biggenprijs voor de komende week opgeven via het beursprijs.nl-systeem. Automatiseringsbedrijf Combat in Gemert berekent daaruit de gemiddelde verandering. Woensdagmiddag volgt de definitieve beursprijs inclusief btw af vermeerderaar. De koppelgrootte voor de nieuwe beursprijs stijgt van 140 naar 300 stuks. Daarnaast komt in de nieuwe beursprijs 10 euro uit de toeslag in de beursprijs. Ten opzichte van de DPP-notering zal de omwisseling van die toeslag zo'n 4 tot 5 euro zijn, naar schatting van Benny ten Thije, voorzitter van de DPP-noteringscommissie.

De NBHV is van mening dat de beursprijs nog scherper aan de markt kan staan door de aanstelling van een supervisor, DCA kenniscentrum uit Lelystad. Deze supervisor heeft met name de taak om meer gevoel voor de marktontwikkeling in de beursprijs tot uiting te brengen. De NBHV heeft daarom een afspraak gemaakt met DCA kenniscentrum om vanaf 1 december gedurende een proefperiode van enkele maanden de noteringen te monitoren en op basis van eigen marktonderzoek te komen tot finetuning van het beursprijssysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.