Varkenshouderij

Nieuws 8302 x bekeken 10 reacties

Darling neemt Vion Ingredients over

Boxtel – Vion verkoopt Vion Ingredients voor 1,6 miljard euro cash aan Darling International.

De verkoop van Vion Ingredients - waaronder onder meer Rendac en Ecoson vallen - leidt tot een sanering van de schulden van Vion. Het eigen vermogen van Vion neemt toe van min 100 miljoen naar plus 400 miljoen euro, wat een 'degelijk financieel fundament' moet zijn voor het vleesconcern Vion Food, dat fors wil investeren.
Vion maakt bij de deal bekend vorig jaar een verlies te hebben geleden van 830 miljoen euro. Het resultaat werd sterk negatief beïnvloed door met name afboekingen die voortkwamen uit de voormalige activiteiten in het Verenigde Koninkrijk. Daarnaast leden de cijfers onder hogere rentelasten en hoge kosten in verband met reorganisaties. In 2011 maakte Vion nog een kleine winst van 14 miljoen.
Het verlies kwam tot stand ondanks een financieel sterk jaar voor de divisie Vion Ingredients. Volgens Darling International boekte de verwerker van slachtbijproducten vorig jaar een brutowinst van 200 miljoen euro op een omzet van 1,6 miljard euro.
Vion verwacht met een internationaal consortium van banken langjarige afspraken te maken over de financiering van Vion Food, dat in de komende jaren honderden miljoenen euro’s wil investeren in het versterken van de organisatie. De onderneming verwacht op korte termijn een nieuwe bestuursvoorzitter te presenteren. Nu wordt Vion nog geleid door een Vlaamse interim-manager, Stefaan Vansteenkiste, die al reorganiseerde in Nederland en Duitsland.
Zowel geografisch als qua activiteiten vullen Vion Ingredients en Darling International elkaar uitstekend aan, aldus Vion. Het Texaanse Darling International is actief in Noord-Amerika, terwijl Vion Ingredients vooral in Europa en wereldwijd leidende posities inneemt op de markt voor slachtbijproducten. Darling International groeide de laatste jaren door overnames uit tot nummer één in de VS en Canada en beschouwt Vion-dochter Rousselot, wereldmarktleider met gelatine, als het kroonjuweel van de deal.
De deal is niet alleen ingegeven door geld, aldus Vion, maar ook met het oog op de toekomst van Vion Ingredients. Topman Dirk Kloosterboer van Vion Ingredients blijft aan en zal volgens topman Randall Struewe in eerste aanleg een hoge mate van autonomie genieten.

Laatste reacties

 • krulsaart

  'Over en weer kunnen we veel van elkaar leren.”
  Ben benieuwd wat Darling van VION gaat leren.

 • w v gemert

  Het eigen vermogen neemt toe tot 400 mlj. bij een verkoop van 1600 mlj. dan was Vion veel zieker dan men naar deed voorkomen. Indien dit correct is zal deze verkoop werken als een aspirientje dat snel weer uitgewerkt is en is het wachten op de volgende behandeling van de zieke patiënt..

 • Daan & Ton

  @ Van Gemert:
  Nee, boekhouden is toch moeilijk....
  De prijs is 1600, en dat is blijkbaar een boekwinst van 500m, omdat Vion zelf aangeeft dat het Eigen Vermogen door de verkoop toeneemt van -100 naar +400.
  Als je je tractor verkoopt voor 100, en die staat op de balans voor 70, dan is 100 de prijs, maar de boekwinst is 30.
  Los daarvan is Vion Food nog steeds een zieke man, met een zwaar negatief rendement. Veroorzaakt door een megalomane Daan van Doorn. Nu zijn de leden van de ZLTO hun sinds 1930 gegroeide winstmotor kwijt. Wanneer komt die opstand nou eens los....??

 • w v gemert

  Daan& Ton, hoe kom je aan het eigen vermogen van -100 mlj. ik kan het niet lezen in het stuk. Akkoord de patiënt is nog ernstig ziek.
  Ik heb binnen ZLTO niets te melden ben geen lid van die club.

 • fransderondhoeven

  vanwege resistentie voor penicilline dierdagdosering gelijk maar euthanaseren daan&ton

 • Daan & Ton

  @ Van Gemert:
  staat in het persbericht van Vion. Door de afboekingen in 2012 was het eigen vermogen gedaald naar -100m, maar door de verkoop van Ingredients is het EV weer gestegen naar +400m.
  De genoemde afboekingen hadden m.i. al in de boekjaren 2009/10/11 genomen moeten worden, na de dramatische aankoop van Grampian. Die impairments zijn vooruit geschoven, omdat Daan van Doorn c.s. eerst hun RvB aandeeltjes moesten verkopen !!!!! Bij eerdere impairments hadden ze dikke verliezen moeten slikken. En dat wil je als RvB natuurlijk niet hè... De pijn moeten de aandeelhouders maar nemen; de bestuurders houden teveel van hun pluche....

  De (her)financiering van Vion Food is overigens nog niet rond. De banken zullen wel twijfels hebben over opnieuw instappen en verliezen gaan financieren....

 • koestal

  het klinkt romantisch

 • pff

  'tkomt ......niet goed !

 • goco1

  misschien handig om Dirk Duyzer Rabo dir .MvO inde arm te nemen
  Lenze Koopmans is ook vrij voor evt. sterfhuisconstructie af te ronden.

 • sturk

  De problemen blijven groot. Hier komen ze niet uit met de banken. Teveel mensen , die geen verstand van zaken hebben. En dat is de hele Vion tijd al en nog steeds. Dit komt echt niet goed..

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.