Varkenshouderij

Nieuws 2273 x bekeken 10 reacties

Staatssecretaris handhaaft vier dagen-eis

Roermond - De omstreden vier dagen-regeling, die inhoudt dat zeugen vier dagen na dekking moeten worden gehuisvest in de groep, blijft gehandhaafd. Dat meldt de LLTB op zijn internetsite. LTO en NVV hebben steeds aangedrongen bij de staatssecretaris op intrekking van deze maatregel die Nederland als enige land binnen de Europese Unie hanteert.
LTO en NVV wilden de regel overlaten aan de markt, net als destijds ook is gebeurd met de vierkante meter eis voor vleesvarkens.De staatssecretaris gaat hier niet in mee en handhaaft de vier dagen-eis. Per 1 januari zal de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit ook gaan controleren op de naleving van dit voorschrift. Die handhaving was voor dit jaar in afwachting van de nadere onderhandelingen voorlopig opgeschort.
De staatssecretaris heeft in het gesprek met LTO en NVV wel aangegeven mee te willen werken aan het oplossen van problemen, zo meldt de LLTB. Er komt een inventarisatie en op basis daarvan wordt bekeken hoe de problemen kunnen worden opgelost.

Laatste reacties

 • boertjevanbuuten

  Ben toch wel zeer benieuwd met welke motivering mevrouw Dijksma dit verzoek uit de sector om deze concurrentie verzwarende maatregel naar Europese norm aan te passen, naast zich neer legt en daarmee de vermeerderingssector opzadelt met de gevolgen van de maatregel. Hoe wil zij op die maatregel gehandhaafd zien? Moeten de inspecteurs dan dagelijks bij elke zeugenhouder gaan controleren welke zeug is geïnsemineerd en waar deze gehuisvest staat? Wat vindt de politiek trouwens van het belang aan deze maatregel vast te houden? Ik begrijp heel de achtergrond en het nut van die 4 dagen bepaling niet, kan iemand mij daar de (on)zin van uitleggen?

 • Snel

  dat mens is geen knip voor de neus waard.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • porky 1

  had je anders verwacht van iemand met geen verstand van landbouw

 • anton1937

  Sharon Dijksma heeft geen boerenverstand daarom moet zij zulke beslissingen aan de boeren (LTO) overlaten. Ook mist het ministerie van EZ tegenwoordig ook landbouw kwaliteit. Het zelfde geldt voor het Dr loket, NVWA en het agentschap NL. De Nederlandse land bouw kan alleen verbeterd worden met één ministerie van Landbouw. Pas bevruchte zeugen moeten voor een goede vruchtzetting minstens 7 dagen in een rustige leefomgeving gehouden n l in een ligbox.

 • John*

  mevrouw heeft een keer een succes verhaal gezien en denk nu dat t overal prima kan!

 • krulsaart

  Ik stel voor dat LTO en NVV gezamenlijk besluiten dat hun leden niet meedoen met deze vertoning. Veel gekker dan dit moet het niet worden.

 • boerkebrabant

  gewoon direct een rechtzaak aanspannen tegen de staat, dit is rechtsongelijkheid tov onze collegas is grote delen van Europa, hopelijk pikken nvv en lto dit nu eens samen op

 • Jan Brabant

  Als varkenshouders hebben wij van de politiek absoluut niets te verwachten,
  ongeacht welke partij, (4 dgn eis is onder het CDA al ingezet).
  Wel wordt het tijd dat NVV & LTO zorgen dat ze vooraf kunnen meepraten maar ook meebeslissen. Dit kan alleen maar door met één geluid te spreken!

 • steenbok1

  moeten ook wel eerlijk zijn, nvv en lto hebben in het begin zitten slapen, zal daarom nu heel moeilijk worden om terug te draaien

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.