Varkenshouderij

Nieuws 1131 x bekeken

Nieuw Deens welzijnsconcept voor varkensvlees

Herning - De Deense slachterijen Danish Crown en Tican lanceren een nieuw welzijnslabel voor varkensvlees.

Het label met de titel 'Welzijnsvarken' en de daarmee verbonden eisen aan de productie zullen worden opgezet in samenwerking met de georganiseerde dierenbescherming. Bij de eisen gaat het om ongecoupeerde staarten, meer stro in de stallen en zeugen in groepshuisvesting in de hele cyclus.

Een intentieakkoord tussen de partners werd dinsdag gepresenteerd op het jaarlijkse congres van de bedrijfsadvies- en onderzoeksorganisatie van de varkenshouderij (VSP) in Herning. Volgens de toelichting moet het concept het gat in de markt vullen tussen scharrel- en biovlees en gangbaar varkensvlees. Daarbij hebben Danish Crown en Tican ook de buitenlandse markten op het oog. Uitgangspunt is dat de leveranciers van Welzijnsvarkens 27 cent per kilo meer moeten krijgen ter compensatie van de meerkosten. Het product moet 'binnen niet al te lange tijd' in de winkels liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.