Varkenshouderij

Nieuws 15 reacties

NVV: Brabant negeert gemaakte afspraken

Barneveld - De NVV heeft het vertrouwen in het provinciebestuur van Noord-Brabant verloren.

Aanleiding voor de varkenshoudersvakbond om het vertrouwen in het bestuur op te zeggen het afgekondigde aanhoudingsbesluit van de provincie, aldus de NVV. Volgens de NVV is het besluit niet in lijn met eerder gemaakte afspraken. De vakbond verwijst daarbij naar de slotverklaring van het Brabantberaad waarin staat dat bestaand beleid en regelgeving blijven gehandhaafd tot de nieuwe aanpak zich bewezen heeft en is ingevoerd.

Onlangs kondigden Gedeputeerde Staten aan dat Brabantse gemeenten nieuwe bouwaanvragen voor een zogenoemde 'verklaring van geen bedenking' moeten toetsen bij de provincie. Daarbij wordt getoetst aan de hand van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) die momenteel in de maak is. "Feitelijk betreft het dus een bouwaanvraagstop, want heldere criteria zijn er op dit moment nog niet", zo stelt de NVV.

Een ander kritiekpunt van de NVV betreft de Verordening Ruimte 2014. Met de verordening wil de provincie volgens de NVV bovenwettelijke regels (ofwel extra duurzaamheidseisen) opleggen wat betreft geur, fijnstof, volksgezondheid en dierenwelzijn. Volgens de NVV zijn deze onderwerpen wettelijk geregeld op rijksniveau. De Brabantse methode leidt volgens de vakbond tot concurrentie tussen de verschillende provincies.

Derde kritiekpunt van de NVV betreffen de ketenafspraken om tot een verduurzaming van de veehouderij te komen. Door nu éénzijdig de primaire industrie op te zadelen met extra eisen, vreest de NVV dat de de andere schakels in de keten afwachten en achterover leunen.

Laatste reacties

 • jur.adv.mr.plagge.bv1

  De NVV zou zich eindelijk eens moeten realiseren, dat het maatschappelijk belang uitgaat boven het belang van een aantal boeren, die tegen beter weten in hun stalruimtes en vervolgens hun dieren-bestand steeds verder (willen) uitbreiden.

 • schoenmakers1

  en nog steeds durft men te stellen dat we in een vrij land leven en dat je niet mag discrimineren!!!

 • porky 1

  plagge .mischien hebben we er wel steeds meer nodig om een inkomen te houden want extra betalen doet de consument met zijn steeds grotere eisen pakket niet

 • info36

  Plagge, ben jij een collega van mr. Visser? Je weet wel, de rijdende rechter.

 • varkenshouder1

  Plagge houd van plagen maar snappen doet hij het niet. De gebroeders Anker en veel andere advocaten hebben allang geen eenmanszaak meer. Dat is economie en die economie telt in de landbouw ook. De tijd dat je met 3 zeugen je brood kon verdienen is al vele 10 tallen jaren achter ons en komt niet meer terug. De vereiste investeringen in milieu en welzijn zijn dermate hoog dat schaalvergroting en een stabieler beleid wenselijk is en daar heeft de provincie Brabant blijkbaar schijt aan.
  Misschien ben je een hele goede jurist Plagge, maar van economie snap je blijkbaar niks.

 • BW

  varkenshouder1 ik ben het helemaal met je eens. En Plagge het is toch ook een maatschappelijk belang dat agrarische ondernemers voedsel produceren die jij voor weinig geld tot je kan nemen met vele andere consumenten. En ook nog qua diervriendelijkheid, milieuvriendelijk en voedselveiligheid tot het beste van de wereld behoord.

 • Ishtar

  Simpel toch, vanaf nu ook geen enkele rekening meer houden met de NVV.
  Laten ze zelf maar via VION, marktmacht en waarde creatie maken.
  De vee-industrie heeft zich oa door enorm creatief omgaan met 'democratie' en gemeente besturen zich zelf een totale wanorde aangemeten.
  Er wordt veel te veel overlegt met partijen als ZLTO of een NVV, laten ze hun eigen shit maar opruimen en koud saneren aub.
  Geduld is op.
  Ga je centjes maar halen bij je belangenbehartigers en VION, kijken we dan wel weer verder.

 • BrabantLeefbaar_MinderDieren

  Schaalvergroting werkt contraproductief. Zowel voor de veehouder (die stopt nog meer uren in zijn bedrijf) als ook voor natuur en milieu (oerwoud bos wordt gekapt, waterwingebieden gaan dicht vanwege nitraat) en de bewoners betalen de extra kosten en worden ziek. En dat alles gestimuleerd door de Vion en de banken.
  Samenwerken voor een echt duurzame veehouderij dat moeten we doen en niet steggelen!!!!!!!! Kom op NVV je kan het.

 • BW

  BrabantLeefbaar, De hele economie werkt contraproductief. 20 Jaar waren er in mijn dorp 2 bakkers, 3 kruideniers, 2 slagers, 1 kledingwinkel enz. Op dit moment is de bakker nog over en is er 1 supermarkt. De rest is weg. En waarom??? Omdat de consument al deze kleine ondernemers niet iets meer wilde betalen en liever iets goedkoper in een groter dorp/stad, (bij de winkelketens) de boodschappen ging doen.
  In de landbouw is het net zo. We moesten groeien om te overleven!! Vanaf 1997 ben ik al in milieumaatregelen aan het inverteren en vanaf 2004 in dierenwelzijn. Met mij hebben alle ondernemers dit gedaan omdat je anders niet uit kon breiden. We zijn met zijn alle al zo lang duurzaam aan het ondernemen. Alleen moet het eens een keer betaald worden door de consument. En daar ontbreekt het iedere keer. Die gaan voor de kiloknallers uit landen waar ze nog nooit van een luchtwasser hebben gehoord.

 • Marco22

  jur.adv.mr.plagge.bv1 wat een onzin kraam je uit zeg!! Uitbereiden is 1 maar er komt geen 1 varken bij. Dat komt door dat ander varkenshouders stoppen. Die rechten worden overgenomen door de blijvers. Als die nu een nieuwe stal bouwen gebeurd dat volgens de laatste eisen. Dus win-win. Maar dat weet jij ook wel, het gaat al helemaal niet meer om de feiten maar om de omvang en dat is puur op de emotie gespeeld. Gaat prov Brabant nu ook schapruimte in de supermarkten beperken om de vermeende kwalijke kanten van de zogenoemde vee-industrie te beperken??? Nee dus . Ik weet nog wel wat waar het bestuur van Brabant zich hard voor kan maken. In Brabant vallen de meeste verkeersdoden (120) van Nederland en daarbij behoorde gewonden. Misschien moet Brabant het verkeer verbieden want dat is Zeer slecht voor de volksgezondheid en Milieu al die uitstoot van uitlaatgassen ,veel slechter dan de veehouderij . Brabant de gakste

 • jordi 1455

  @Brabant leefbaar, straks ligt de branbantse economie op zijn gat door die bouwstop. De boeren willen uitbreiden en dat levert aannemers uit brabant geld op, door dit soort idiote regels is economische groei nog ver weg.

 • niek brabant

  het besluit van brabant riekt naar comunisme

 • koesefesie

  Het blijft toch raar dat er juist een grote toename is geweest van bouwaanvragen na het akkoord. Het lijkt me dan dus ook niet meer dan logisch dat er ingegrepen wordt.
  Dat toont ook gelijk de zwakte van de sector aan, samen vooraan om te schreeuwen als het niet naar de zin is en er respect wordt geëist, maar gelijk weer laten blijken dat sommige die het hardst schreeuwen, sluw en achterbaks voor puur eigen gewin gaan.
  Als de (democratische) maatschappij aangeeft dat het niet meer wil meewerken aan verdere uitbreiding van de bio-industrie, waarom moet er dan gelijk met grote woorden en ongelooflijk veel zelfmedelijden geagiteerd worden naar jullie afnemers. (klein deel dan, want het overgrote deel gaat ver onze grenzen over)

  Ik hoor steeds vaker dat er niets verdient wordt en en meer en groter geproduceerd moet gaan worden om te kunnen verdienen.. dit snap ik met mijn lagere school economisch inzicht niet.. Meer aanbod is toch een lagere prijs?

  Ik ben zelf lang agrarisch ondernemer geweest en me, met in het begin veel tegenzin, toegelegd op een nieuwe niet agrarische onderneming. Ik werk nu ook naar de vraag van de markt en als die iets anders wil of juist niet meer wil, is het niet meer dan normaal om je daar op aan te passen.


 • John*

  probleem is dat er door allerlei regels geproduceerd moet worden voor een markt die er niet is.

  varkenshaas, 11 euro
  varkenshaas + brabantse eisen = 16 euro

  resultaat op het bord is hetzelfde wat pakt de consument? en dus de markt?

 • Mozes

  Koesefesie, het gaat niet om meer produceren maar om goedkoper produceren. De consument zoekt naar de laagste prijs. Supermarkten weten dit en voeren dus een supermarktoorlog met als enige inzet de prijs.
  Hebt u ooit een supermarktoorlog meegemaakt waar supermarkten strijden om het meest diervriendelijke of duurzame product? Nee, de supermarkten spelen in op dat wat de consument echt interesseerd en dat is de prijs.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.