Varkenshouderij

Nieuws laatste update:30 okt 2013

Minder antibiotica en sterfte met nieuwe huisvesting

Bladel - Schippers Bladel heeft een nieuw huisvestingsconcept ontwikkeld voor de vermeerderingssector. Het systeem heeft als uitgangspunt een zo groot mogelijke hygiëne voor de zeugen en de biggen in de kraamfase en voor de biggen daarna in de opfok tot 25 kilo. Doel is om de biggensterfte en het antibioticaverbruik in deze eerste levensweken van de varkens te minimaliseren.

Het nieuwe concept werkt met verplaatsbare hokken van kunststof van 2,60 meter bij 1,90 meter, die eenvoudig te reinigen zijn. "Eigenlijk is het een mestpan met een opbouw", aldus directeur Mark Schippers, die het systeem ontwikkelde samen met onder meer Mart Smolders, de oud bedrijfsleider van VIC Sterksel en nu eveneens werkzaam voor Schippers.

De kunststof hokken hebben een glad oppervlak en afgeronde hoeken en zijn zeer goed schoon te houden. De hokken zijn in te richten als kraamhok, kraamopfokhok of als biggenopfokhok. De hokken kunnen worden verplaatst met een volledig geautomatiseerd transportsysteem. Voor een behandeling (bijvoorbeeld oormerken, ijzerinjectie oid.) worden de dieren naar een behandelruimte toegebracht. Enkele keren per week wordt de mest afgevoerd uit de hokken op een speciale mestaflaatplaats.

De verplaatsbare hokken kunnen in meer lagen worden opgesteld in de afdelingen. Bewaking gaat met behulp van camera's. De stal wordt zo gebouwd dat alle techniek, voerapparatuur en ventilatie-apparatuur buiten de afdelingen in een speciale techniekgang is gesitueerd. Voordeel is, zegt Schippers, dat de afdelingen beter reinigbaar zijn en er minder problemen door vocht kunnen ontstaan in de techniek van voer- en klimaatapparatuur.

Het nieuwe concept wordt ingebouwd in een proefopstelling voor vijftig zeugen op Schippers' privéterrein. Het onderzoek aan het concept wordt gedaan in samenwerking met VIC Sterksel en Wageningen UR. Schippers wil het systeem volgende week tijdens het eigen evenement 'Zonder antibiotica is ons doel' presenteren aan een groter publiek.

Foto

  • Minder antibiotica en sterfte met nieuwe huisvesting

Of registreer je om te kunnen reageren.