Varkenshouderij

Nieuws 1869 x bekeken 3 reacties

Lokale media voeden negatieve imago varkenshouderij

Wageningen - Regionale kranten hebben bijgedragen aan het negatieve imago van de varkenshouderij door veel aandacht te geven aan de overlast die de varkenshouderij veroorzaakt.

Dat blijkt uit een media-analyse van Wageningen UR waarbij landelijke en regionale dagbladen zijn onderzocht in een periode van 2004 - 2013. Het onderzoek is samengevat in het rapport Maatschappelijk vertrouwen in de varkenshouderij, dat onlangs verscheen.

Lokale media (Brabants Dagblad en De Gelderlander) schrijven vooral over de directe overlast die de varkenshouderij veroorzaakt, analyseerden de onderzoekers. Het gaat daarbij om de reconstructiewet, landbouwontwikkelingsgebieden (LOG) en vooral om de omvang van de stallen die niet in het landschap passen, stank veroorzaken en een gevaar zijn voor de volksgezondheid vanwege zoönosen, de uitstoot van fijnstof en de MRSA-bacterie. Ook wordt vaak geschreven over burenruzies, juridische procedures en protestacties van boze burgers tegen de varkenshouderij. Opvallend is dat daarbij het veelvuldig gebruik van de woorden niet en tegen.

Het Brabants Dagblad heeft de meeste aandacht voor de problemen van burgers en de varkenshouderij, vooral in 2010 en 2011. De Brabantse Staten stelden in 2010 een bouwstop in voor de intensieve veehouderij en stelden de commissie van Doorn in.

Landelijke dagbladen geven vooral veel aandacht aan de varkenshouderij bij (dreigende) uitbraak van dierziekten en incidenten. Dierenwelzijn is een terugkerend thema waarbij het bestaansrecht van de sector centraal staat. Ook antibioticagebruik is een dominant onderwerp in de landelijke media als het om de varkenshouderij gaat.

Laatste reacties

 • groot boerdam

  Ze maken niet alleen de varkenshouderij zwart maar de hele veehouderij!
  De media is toch zo rood als het maar kan,ze maken alles kapot.
  Waar gaat dit heen in nederland we zijn toch al met elkaar naar kloten!

 • massy

  De media is vergeten hoe afhankelijk men is van al onze ondernemers in de landbouw heeft men wel enig idee hoe men over 10jaar alle voedsel bij elkaar krijgt. want als dit uitroeien van boeren zo door gaat zal men op der blote knieen komen schooien om voedsel. Maarja daar hebben ze nu nog geen erg in.

 • koestal

  De varkenshouderij is al jaren een zegen voor Brabant geweest,veel werkgelegenheid en veel export ,dat zijn veel mensen al weer snel vergeten,nu er maar weer tegen aan trappen

Of registreer je om te kunnen reageren.