Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

LTO en NVV inventariseren ervaringen vierdagen-regel

Hummelo/Aarle Rixtel - LTO en NVV roepen hun achterban op om hun ervaringen met de vierdagen-regel te melden. De organisaties willen de ervaringen inventariseren en op basis daarvan verder in gesprek met de staatssecretaris. Ook een juridische procedure sluiten ze niet uit.

Vooral de NVV zei tot voor kort dat ze bij handhaving van de vierdagen-regel een juridische procedure zou starten tegen de staat. "Maar we moeten wel materiaal hebben om dat te kunnen doen. Daarvoor is die inventarisatie belangrijk." Ook Rooijakkers geeft aan dat de mogelijkheden worden onderzocht om een procedure te starten. "We moeten goed in beeld hebben hoe het allemaal zit en of we een zaak kunnen beginnen. Op zich is de regeling niet in strijd met de Europese regel en dat maakt het niet makkelijker."

Rooijakkers acht de kans klein dat de vierdagen-regeling alsnog van tafel gaat. Ook NVV-voorzitter Bennie van Til  is die mening toegedaan. Wel heeft de staatssecretaris toegezegd mee te willen werken aan de oplossing van problemen.

In het gesprek dat LTO en NVV hadden met de staatssecretaris toonde zij zich niet gevoelig voor de argumenten van LTO en NVV. De organisaties wilden dat de regeling die inhoudt dat zeugen vier dagen na dekking weer in de groep gaan zou worden ingetrokken en overgelaten zou worden aan de markt. De staatssecretaris stelde echter, zo melden Rooijakkers en Van Til dat het voorstel al sinds 1998 bekend was. Zij stelde dat ze de voorlopende bedrijven die op tijd hadden ingespeeld op deze regel niet te willen straffen door de eis nu in te trekken en wees er op dat er wel degelijk bedrijven zijn waar de introductie na vier dagen goed loopt.

Laatste reacties

  • bull

    als je problemen hebt met de vier daggen regel meld je je dan bij de nvv of lto dat ze een gegevens hebben anders niet blijven zeuren dat je de zeugen naar vier dagen in de groep moeten dit is onze laatste kans

  • krulsaart

    Wat regeert het toch fijn als je niet gehinderd wordt door enige vorm van kennis.

Of registreer je om te kunnen reageren.