Varkenshouderij

Nieuws

Harde sanering vleessector Bretagne gaat door

Brest – Het Franse varkensbedrijf GAD wil twee vestigingen sluiten en andere maatregelen nemen, waarbij enkele honderden van de in totaal 1.700 banen verloren gaan.

Dat staat in het reddingsplan dat GAD woensdagochtend heeft voorgelegd aan de handelsrechter die over de surseance van het bedrijf beslist.
GAD, dat voor het grootste deel eigendom is van de coöperatie van varkenshouders Cecab, zit al geruime tijd in financiële problemen en heeft een tijd geleden uitstel van betaling aangevraagd. In het nu opgestelde reddingsplan wil GAD twee slachterijen en vleesverwerkende bedrijven sluiten en het hoofdkantoor inkrimpen. De activiteiten worden grotendeels geconcentreerd in Josselin waar dan wel nieuwe banen kunnen ontstaan. Die locatie werd eerder deze week enige tijd geblokkeerd door personeel van een te sluiten slachterij, wat volgens de advocaat van GAD "niet vaker moet gebeuren om het reddingsplan niet in gevaar te brengen".
De problemen bij GAD volgen op die bij Groupe Doux dat eerder al honderden mensen moest ontslaan. Doux heeft niet alleen te kampen met de problemen in de pluimveehouderij maar is daarnaast vooral getroffen door het intrekken van de Europese exportsubsidie op hele kippen. Die maatregel trof ook een ander kippenbedrijf, Tilly-Sabco, dat nu eveneens moet gaan inkrimpen. Woensdag werd tevens bekend dat de justitie een onderzoek instelt naar gesjoemel bij Castel Viande in Chateaubriant even buiten Bretagne, waardoor het voortbestaan van die onderneming eveneens in gevaar dreigt te komen.
Volgens de bonden worden door de crisis in de Bretonse vleessector nu al 8.000 directe of indirecte banen bedreigd. De zoveelste forse inkrimping is dan ook aanleiding om begin volgende week een grote manifestatie ‘voor behoud van de voedingsindustrie’ te houden op het vliegveld van Brest. De bonden willen daarbij het vliegverkeer op de regionale luchthaven enige tijd blokkeren terwijl ze ook oproepen tot een staking bij de getroffen vleesbedrijven. Corinne Nicole van vakcentrale CGT: "De situatie is onhoudbaar geworden. We gaan onze acties verharden om nog te redden wat er te redden valt."

Of registreer je om te kunnen reageren.