VarkensNieuws

Geen aanwijzingen fraude Vion met Beter Leven

Den Haag – Het is onaannemelijk dat Vion structureel en op grote schaal sjoemelt met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Uit onderzoek van voormalig minister Hans Alders blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat de grootste slachter van Nederland regulier vlees afzet als duurzaam.

Volgens Alders is er bij Vion sprake van een ‘solide ingerichte procesgang’ met voldoende controlemechanismen. Bovendien bestaat er op dit moment een overaanbod van vlees met het Beter Leven-keurmerk. Fraude is daardoor niet alleen praktisch ingewikkeld, maar ligt ook nog eens niet in de rede. Wel wordt bij Vion structureel zogenoemd sterrenvlees afgewaardeerd naar regulier vlees, en daar ligt mogelijk de bron van wat Alders ‘een akelig misverstand’ noemt.

In de regel wordt vlees met het Beter Leven-keurmerk namelijk in oranje en afgewaardeerde producten in blauwe zakken verzameld. Maar tegelijkertijd is blauw de voorkeurskleur van Unilever waar het gaat om de verpakking van sterrenvlees. “Het is niet uitgesloten dat medewerkers deze gang van zaken verkeerd beoordeeld hebben en tot de conclusie kwamen dat hier structureel iets verkeerds gebeurde”, aldus het rapport.

De kwestie van de vermeende fraude kwam begin september in het nieuws naar aanleiding van een uitzending van het journalistieke televisieprogramma Zembla. Anonieme medewerkers van Vion verklaarden daarin dat de slachterij op dagelijkse basis sjoemelt met het keurmerk. Die uitspraken zorgden voor veel beroering, ook in de politiek. Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) eiste zelfs dat het kabinet medeverantwoordelijk wordt voor de controle op naleving van de voorwaarden.

De Dierenbescherming is opgelucht dat er van gesjoemel geen sprake is. Tijdens de presentatie van het rapport benadrukte directeur Frank Dales dat sinds de invoering van het keurmerk in 2007 ’25 miljoen dieren een beter leven hebben gehad’. Hij vindt dat Zembla bewust een hype heeft gecreëerd en neemt dat de redactie zeer kwalijk. Toch is hij niet van plan naar de Raad voor de Journalistiek te stappen, of anderszins juridisch in actie te komen.

Vion doet dat evenmin, ook al stelt het bedrijf dat het imago is aangetast. “We gaan gewoon verder met hetgeen waarvoor wij er zijn in de maatschappij”, aldus directeur Kwaliteit Bert Urlings. Albert Heijn en Unilever zeggen blij te zijn dat nu is aangetoond dat bij de slachterij alles volgens de regels verloopt.

Beheer
WP Admin