Varkenshouderij

Nieuws 2743 x bekeken 12 reacties

Geen aanwijzingen fraude Vion met Beter Leven

Den Haag – Het is onaannemelijk dat Vion structureel en op grote schaal sjoemelt met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Uit onderzoek van voormalig minister Hans Alders blijkt dat er geen aanwijzingen zijn dat de grootste slachter van Nederland regulier vlees afzet als duurzaam.

Volgens Alders is er bij Vion sprake van een 'solide ingerichte procesgang' met voldoende controlemechanismen. Bovendien bestaat er op dit moment een overaanbod van vlees met het Beter Leven-keurmerk. Fraude is daardoor niet alleen praktisch ingewikkeld, maar ligt ook nog eens niet in de rede. Wel wordt bij Vion structureel zogenoemd sterrenvlees afgewaardeerd naar regulier vlees, en daar ligt mogelijk de bron van wat Alders 'een akelig misverstand' noemt.

In de regel wordt vlees met het Beter Leven-keurmerk namelijk in oranje en afgewaardeerde producten in blauwe zakken verzameld. Maar tegelijkertijd is blauw de voorkeurskleur van Unilever waar het gaat om de verpakking van sterrenvlees. "Het is niet uitgesloten dat medewerkers deze gang van zaken verkeerd beoordeeld hebben en tot de conclusie kwamen dat hier structureel iets verkeerds gebeurde", aldus het rapport.

De kwestie van de vermeende fraude kwam begin september in het nieuws naar aanleiding van een uitzending van het journalistieke televisieprogramma Zembla. Anonieme medewerkers van Vion verklaarden daarin dat de slachterij op dagelijkse basis sjoemelt met het keurmerk. Die uitspraken zorgden voor veel beroering, ook in de politiek. Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) eiste zelfs dat het kabinet medeverantwoordelijk wordt voor de controle op naleving van de voorwaarden.

De Dierenbescherming is opgelucht dat er van gesjoemel geen sprake is. Tijdens de presentatie van het rapport benadrukte directeur Frank Dales dat sinds de invoering van het keurmerk in 2007 '25 miljoen dieren een beter leven hebben gehad'. Hij vindt dat Zembla bewust een hype heeft gecreëerd en neemt dat de redactie zeer kwalijk. Toch is hij niet van plan naar de Raad voor de Journalistiek te stappen, of anderszins juridisch in actie te komen.

Vion doet dat evenmin, ook al stelt het bedrijf dat het imago is aangetast. "We gaan gewoon verder met hetgeen waarvoor wij er zijn in de maatschappij", aldus directeur Kwaliteit Bert Urlings. Albert Heijn en Unilever zeggen blij te zijn dat nu is aangetoond dat bij de slachterij alles volgens de regels verloopt.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Gaan ze nu Zembla ook aansporen tot retificatie of blijven we lekker stil?

 • beversbv1

  riooljournalistiek van zembla niet meer en niet minder

 • alco1

  Op de radio werd gezegd dat na de Zembla uitzending geen onrechtmatigheden meer hebben plaatsgevonden. Hoe kun je dingen verdraaien!

 • nedviand1

  Inmiddels is ZEMBLA dus niet geloofwaardig meer en daarmee kunnen we vanuit de vleessector weer over gaan tot de orde van de dag en al onze aandacht blijven geven aan waar we goed in zijn: lekker vlees op een eigentijds verantwoorde wijze en tegen een in de Europese markt verantwoorde prijs produceren.
  Pieter J. den Ouden+

 • Bloemestein

  Toch raar dat Zembla hier zomaar mee weg komt, en niet de aangerichte schade moet vergoeden.

 • putten

  aangerichte schade is niet in geld uit te drukken. als dat wel zo was, heeft de publieke omroep niet voldoende geld om te betalen. een grote claim voorkomt misschien een volgende keer.

 • Elevage

  het zou Zembla sieren als zij net zoveel tijd besteden aan het ophelderen van dit broodje aap verhaal, als dat ze gedaan hebben aan de eerste versie.
  Maar dat zullen ze niet doen, want dan staan ze zelf voor aap!

 • aarthamstra1

  Het is structureel onmogelijk OP GROTE SCHAAL ???? .wat bedoeld hij, wat zegt hij nu eigenlijk.

 • Mozes

  Ik heb mij enorm gestoord aan het nieuwbericht op de NOS-app. Er werd vermeld dat volgens Zembla na de uitzending geen onrechtmatigheden meer hadden plaatsgevonden. Dat Vion bijna twee keer zoveel ster-varkens krijgt aangeleverd dan aan ster-vlees verkocht wordt en er dus geen enkele reden is tot fraude werd niet vermeld.
  Dit laat zien dat ook de NOS fungeert als een antie veehouderij propagandadienst. Niet door wat ze wel zeggen maar door dat wat ze niet zeggen. Essentiële informatie die inzicht geeft in de geloofwaardigheid van het Zembla verhaal wordt bewust achtergehouden.
  In dictatoriale landen wordt de pers door de machthebbers aangestuurd en gebruikt als een propagandadienst die bepaalde informatie voor het volk achterhoudt. In Nederland fungeert de pers uit vrije wil als een propagandadienst die essentiële informatie voor het volk achterhoudt. In beide gevallen wordt het volk bedrogen.

 • minasblunders1

  Mozes, in Nederland is het al jaren zo dat de media financieel afhankelijk zijn van de overheid. Zowel de publieke zenders als de kranten worden door de overheid (mede) in de benen gehouden. Van onafhankelijke media kan dus geen sprake zijn. Feitelijk is Nederland veel smeriger dan de dictaturen waar jij op doelt; hier giet men er een sausje van 'beschaving' overheen en propageert dan het voorbeeldland voor de rest van de wereld te zijn. Dit is pas echt eng!

 • veldzicht

  Het enigste doel van Zembla en de vele antie vlees en milieu groepen
  is de sector zo zwart mogelijk maken,door liegen,zaken verdraaien,
  selectieve bericht geving probeert men hun doel te bereiken,
  gelukkig ziet de gewone consument het ook wel in en krijgen hun acties steeds minder succes,zie de plofkip er wordt geen grammetje
  minder kip gegeten en haalt de schouders er over op.

 • Case1056

  Wat bedoeld men met het gevaren driehoekje met een uitroep teken???
  Is een reactie ''ongepast'' als de waarheid word gesproken.
  Het lijkt er op dat dit echte riooljournalistiek is.
  Wil diegene die deze tekens afroept zich eens verantwoorden..

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.