Varkenshouderij

Nieuws 558 x bekeken

Franse varkensstapel krimpt verder

Parijs – De Franse varkensstapel telde per 1 mei dit jaar 13,6 miljoen dieren, waaronder 1,1 miljoen zeugen. Het aantal varkens ligt daarmee 86.000, ofwel ruim een half procent lager dan een jaar eerder.

Sinds de eeuwwisseling is de varkensstapel in Frankrijk met een kwart ingekrompen. In de periode voor 2000 was juist sprake geweest van een forse groei.
Het aantal zeugen daalde in de eerste vijf maanden van dit jaar met meer dan twee procent. De productie lag met 1,11 miljoen dieren ook 1,4 procent lager op jaarbasis. Die daling is echter de laatste weken opgelopen tot 3 à 4 procent. Volgens de agrarische infodienst Agreste blijft de productie van varkensvlees door de ontwikkelingen in de varkensstapel ook begin 2014 onder druk staan.
Door dat al kan Frankrijk veel minder varkensvlees exporteren. Inmiddels ligt die export bijna 9 procent onder het niveau van vorig jaar, waarbij volgens Agreste vooral de handel naar ons land en Spanje sterk is afgenomen. De export van levende varkens is met 5 procent gedaald, terwijl de invoer in deze categorie inmiddels 40 procent lager ligt.
Agreste meldt verder dat de varkensprijs zich aan het begin van het tweede halfjaar heeft gestabiliseerd rond de €1,83 per kilo. Dat was toen 4 procent hoger dan een jaar eerder en 21 procent boven het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Door de forse prijsstijging die vorig jaar september inzette, is de varkensprijs dit najaar inmiddels echter onder het niveau van 2012 terecht gekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.