Varkenshouderij

Nieuws 1369 x bekeken 5 reacties

Denen: geef varken minstens 400 gram stro

Kopenhagen - Deense onderzoekers menen het antwoord te hebben gevonden op de vraag hoeveel stro vleesvarkens precies nodig hebben om aan hun natuurlijk gedragspatroon te kunnen voldoen. Het gaat daarbij volgens hen om 400 gram per dag.

Het onderzoek daarnaar is uitgevoerd door de landbouwfaculteiten van de universiteiten van Kopenhagen en Aarhus in opdracht van de Deense regering. Het project heeft volgens de onderzoekers nogmaals bevestigd dat stro tevens een gunstig effect heeft op de groei, terwijl het risico op maagzweren wordt teruggedrongen. De dagelijkse groei bij bijvoorbeeld toediening van 10 gram stro, was 1.012 gram. Bij toedeling van 500 gram stro groeiden de vleesvarkens gemiddeld 1.260 gram per dag. Verder vermindert stro ook staartbijten. Bij 10 gram stro had 5,9 procent van de dieren schade aan de staart, bij 500 gram 2,8 procent. De conclusie die uit het project wordt getrokken is, dat er bij het ontwikkelen van nieuwe stal- en mestafvoersystemen rekening mee moet worden gehouden dat grotere hoeveelheden stro moeten worden behandeld. Instrooiloze stalsystemen hebben daarmee naar hun visie geen toekomst.

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  Elke 25 varkens een hectare stro per jaar, dat zijn nog eens getallen.
  Zeg maar zo'n 12 euro stro per jaar per varken ex. arbeid.
  Daar hoef je niet lang aan te tellen of dat toekomst heeft.

 • John*

  25 * 330 = 8250 kg voer voor 25 varkens.. 20% extra groei is wel heel? zit er dan nog zoveel ruimte in het huidige voerpakket?

 • jan9

  hahahahahahahaha.............. whahahahahaha.
  Of moet zo'n onderzoek serieus genomen worden ?

 • V. Arkenshouder

  1260 gram /dag??????????????????????????????? geloven jullie in sprookjes?

 • jvanommeren1

  Ligt er natuurlijk aan welk groeitraject je neemt. De Denen rekenen met een groeitraject van 30-120 kg. En dat tegenover 25-112 in NL. Zo krijg je wel totaal onvergelijkbare cijfers idd.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.