Varkenshouderij

Nieuws

Beursprijs varkens keldert met 6 cent

Zoetermeer – De Nederlandse beursprijs is nog iets sterker omlaag gegaan dan de Duitse Vereinigungspreis. De beursprijs zakt met 6 cent naar €1,66 per kilo. De noteringscommissie van de Duitse Vereinigungspreis zag zich genoodzaakt de prijs eerder vandaag met 5 cent te verlagen naar €1,70 per kilo.

De Duitse slachterijen zetten halverwege deze week de prijsonderhandelingen ineens flink onder druk. Voor de varkenshouders kwam dit onverwacht, want in de vooruitzichten leek een lichte prijsverhoging eerder binnen bereik dan een prijsdaling. Het signaal van de slachterijen deed de hoop op hogere prijzen als sneeuw voor de zon smelten. Onder invloed van de dreigende prijsverlaging nam het aanbod aan varkens toe. Het gevolg daarvan was dat ook een onveranderde prijs niet meer haalbaar was voor de noteringscommissie van de Vereinigungspreis. Uiteindelijk moest de commissie mee in een prijsdaling van 5 cent per kilo. De slachterijen deden er nog een schepje bovenop en verlaagden hun prijzen met 6 cent per kilo.
Door de prijsdaling van de Nederlandse beursprijs met 6 cent per kilo is de prijsverhoging van 1 cent van twee weken geleden ook weer weggepoetst ten opzichte van de Vereinigungspreis. De NVV verlaagde zijn producenten referentieprijs voor de komende week met 4 cent naar €1,65 per kilo.
De biggenprijs staat ook onder druk als gevolg van de sterk verlaagde varkensprijzen. De beursprijs voor biggen is met €1 verlaagd naar €32,50 per stuk. De NVV-biggenprijs is eveneens met €1 verlaagd en is daarmee vastgesteld op €42,50 per stuk. Volgens de noteringscommissie van de NVV is de prijsdaling ook het gevolg van geringere toeslagen in Duitsland en Polen. Daarnaast zijn er ook afnemers die hun bestellingen hebben afgezegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.