Varkenshouderij

Nieuws

Aantal varkensslachtingen daalt met 12 procent

Den Haag - Nederlandse slachterijen verwerkten in augustus 1,06 miljoen vleesvarkens. Dat is een daling met 12 procent ten opzichte van augustus 2012. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal bureau voor de Statistiek.

Door een daling van het slachtgewicht daalde de productie van varkensvlees in augustus met bijna 98.000 ton nog harder (min 12,9 procent) dan het aantal slachtingen.

In juli ontvingen Nederlandse slachterijen met 1,03 miljoen stuks al 8,6 procent minder vleesvarkens dan een jaar eerder. Het instorten van het aantal Nederlandse slachtingen zet dus versneld voort. Tot en met augustus kwamen 9,08 miljoen vleesvarkens aan Nederlandse haken te hangen. Dat is 5,0 procent minder dan in de eerste 8 maanden van vorig jaar. De productie van varkensvlees lag tot en met augustus op 848.000 ton. Dat is 5,2 procent minder dan in de vergelijkbare periode van vorig jaar.

De ontwikkelingen van de Nederlandse varkensslachtsector staan haaks op die in Duitsland en België. Duitse slachterijen verwerkten tot en met augustus met 38,9 miljoen stuks 0,7 procent meer vleesvarkens dan in dezelfde periode van 2012. In België steeg het aantal varkensslachtingen in hetzelfde tijdsbestek met 1,8 procent naar bijna 7,9 miljoen stuks. Nederlandse vleesvarkenshouders exporteerden in de eerste 8 maanden ruim 2,44 miljoen vleesvarkens volgens het Productschap Vee en Vlees. Dat is 3,5 procent meer dan in de periode januari tot en met augustus van 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.