Varkenshouderij

Nieuws 1884 x bekeken

Zeventien lidstaten nog geen volledige groepshuisvesting zeugen

Brussel – Zeventien van de 27 Europese lidstaten voldoen nog niet volledig aan de verplichte groepshuisvesting van zeugen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Europese Commissie, die zijn besproken op de raad van landbouwministers. Ook Nederland voldoet nog niet aan de eisen.

Eurocommissaris Tonio Borg van voedsel en consumentenbelangen heeft aangekondigd vanaf volgende maand stappen te ondernemen tegen lidstaten die niet aan de eisen voldoen. Hij noemt hierbij ook marktmaatregelen tegen lidstaten die varkensvlees produceren dat niet aan de Europese eisen voldoet.

De tien landen die wel aan de groepshuisvestingseis voldoen zijn Oostenrijk, Bulgarije, Estland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Roemenië, Slovakije, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland voldoet 98 procent van de bedrijven aan de Europese groepshuisvestingseis. In Duitsland voldoet  73 procent van de zeugenbedrijven aan de verplichte groepshuisvesting, in Frankrijk is dit 72 procent en in Ierland 82 procent. In Denemarken voldoet 94 procent van de zeugenbedrijven aan de eisen, melden diverse media.

Per 1 januari 2013 zijn zeugenhouders in Europa verplicht om zeugen binnen 28 dagen te huisvesten in groepshuisvesting.  In Nederland geldt de groepshuisvestingsplicht vanaf vier dagen na de inseminatie.  De Europese Commissie laat weten dat er van de 13 miljoen zeugen in Europa inmiddels 75 procent in groepshuisvesting wordt gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.