Varkenshouderij

Nieuws 4163 x bekeken 26 reacties

Wakker Dier komt met campagne tegen staartcouperen

Amsterdam - Actiegroep Wakker Dier gaat later dit jaar campagne voeren tegen het couperen van staarten in de varkenshouderij. Dat bevestigt Hanneke van Ormondt van de actiegroep.

Volgens Van Ormondt is de krulstaart voor de Nederlandse consument hét symbool van het varken. "Alleen die krulstaart is bij de overgrote meerderheid van de dieren niet meer zichtbaar, omdat de staart is geknipt", aldus Van Ormondt. Volgens haar ligt de enige manier om de staart te kunnen behouden in verbetering van de leefomstandigheden van het varken. "De dieren moeten meer beschikken over stro, afleidingsmateriaal en ruimte", aldus Van Ormondt. Dat is dan ook precies het doel waarop de campagne zich zal richten.

Volgens de Wakker Dier-woordvoerster zal de campagne zich vooral richten op slachterijen en verwerkers van vlees. Varkenshouders zullen niet rechtstreeks worden aangesproken. "Wij zijn ons er zeer van bewust dat het voor de varkenshouders onder de huidige omstandigheden en met de huidige prijzen niet mogelijk is om de dieren betere leefomstandigheden te bieden."

Wanneer de campagne van start gaat is nog niet duidelijk. "Het hangt af van het resultaat van onze plofkipcampagne", aldus Van Ormondt. "We zijn ons ook nog aan het beraden hoe we een staartencampagne vorm gaan geven."

In de gangbare varkenshouderij worden de staarten voor praktisch 100 procent geknipt. Dit om staartbijten te voorkomen. In de eisen voor één ster Beter Leven is een verbod op staartcouperen niet opgenomen. Dat is wel het geval voor twee sterren en de biologische varkenshouderij.

De varkenssector speelt al wel in op de mogelijke campagne tegen staartcouperen. Er is in oktober een onderzoeksgroep onder de naam 'Krulstaart' van start gegaan die de mogelijkheden om te stoppen met couperen inventariseert.

Laatste reacties

 • Snel

  TOT HIER TOE EN NIET VERDER,Al hebben we straks alle varkens in de wei lopen dan hebben ze nog wat te zeuren.Hier kun je niet op bouwen. Het leed van èèn aan gevreten staart van `t varken is groter dat dan van `t couperen van de hele toom biggen.Laat dat geiten wollensokken gespuis uit Amsterdam
  toch aan `t werk gaan,ze kosten ons zo al geld genoeg,allemaal uitkeringstrekkers.

 • Jasper_71

  @snel Ik werk iedere dag weer hard om geld aan WakkerDier te kunnen doneren.

 • boerepower

  @jasper, laat die mensen wat nuttigs met hun leven doen iet waar je mensen blij mee kan maken..

 • c.putten

  we zullen eens actie voeren tegen de uitkeringstrekkende vuile vieze akelige vriendjes van volkert van der graaf dat ze nu maar eens moeten stoppen anders gaan we eens actie voeren tegen hen die ondanks dat heel nederland achter pim fortuin stond om de nertsenhouderij in stand te houden dit door hun en hun radicale vriendinetje in den haag toch is geschied,en nu zijn de varkensboeren weer de klos door dat 9 mans groepje,we zullen ze eens een lesje leren .AKTIE

 • Oosting-Sietsma

  Zoals iemand hier ooit eens opmerkte: 'De Wakker Dier-aanhang is een bijzondere verzameling boerenhaters, biggenknuffelaars, wereldvreemde veganisten en bultrugactivisten, bizar maar verder onschuldig' Wat de aanhang betreft klopt dat wel aardig, vooral dat wereldvreemd. Voor sommige van dat soort komt de melk uit de melkbrouwerij en groeit het vlees aan de bomen. Wakker Dier zelf echter is in staat door cijfermanipulatie, omgekeerde wetenschap e.a. vormen van volksverlakkerij een niet bestaand of niet werkend ideaalbeeld neer te zetten. Met een parochie van volgzame schapen zonder enige vorm van zelfkritiek. Als ze morgen een goede prijs voor de varkens betalen, heeft de varkenshouder budget voor 'welzijn'. Nu niet. M.a.w. de consument betaald en bepaald. Laten we het eerst eens hebben over betalen, dan bepalen.

 • joannes

  Als ik zo die reactie van Jasper_71 lees vraag ik me af of dit betrokkenheid bij de dieren is of gewoon het idee dat je een groep hardwerkende boeren kan treiteren! Wanneer dat laatste is het toch diep treurig dat zulke personen middelen gegeven wordt de democratie te misbruiken voor eigen perverse zelfbevrediging. Wanneer hij voor het eerste argument gaat kan hij met meer informatie duidelijk gemaakt worden dat, mits correct uitgevoerd, couperen veel humaner en diervriendelijker is dan die varkens tot kanibalisme veroordelen, met alle bloederige, en vooral pijnlijke gevolgen in hun verdere leven.

 • W Geverink

  Als de beren moe zijn van het verkrachten en de slachtoffers moe zijn van het verkracht worden of niet meer kunnen lopen dan valt het met het staartbijten denk ik reuze mee.

 • Janssen4

  W geverink
  knap slechte opmerking

 • W Geverink

  Beste Jansen. Niet meer castreren is diervriendelijk en niet meer couperen is ook diervriendelijk. Dat wordt de mensen aangepraat door de dieren knuffel organisaties. Toen ik als kleine jongen thuis in de vleesvarkensstal kwam hing er een geur van stroo en hertshoorn olie. Staartbijten kwam toen ook al voor. Castreren is een ingreep van ongeveer tien seconden en het couperen van de staart ook. Ik vind het een hele goeie trade off als met een paar simpele ingrepen een leven vol leed wordt voorkomen.

 • denekamp

  Als jullie niets beters te doen hebben daar, kom ons dan maar helpen hier. We hebben werk zat. Kun je zelf ook eens kijken hoe het er hier aan toe gaat. De biggen krijgen hier bij ons een top verzorging. Hebben jullie wel eens een kraamstal van dichtbij gezien? Ik betwijfel het.

 • freehold

  Topigs gaat hopelijk goed fokken op sociaal gedrag, samen met meer afleidingsmateriaal en gezondheid van de varkens moet het kunnen die staart in de huidige stallen. Maar niet in oktober al.... Ik zeg een aantal jaar voor het fokken, de gezondheid en afleidingsmateriaal kun je vandaag mee beginnen.

 • Leo van Malsen

  Deze anti-alles personen komen zich zelf wel tegen. Op de site van het Haarlems Dagblad staat al een reactie van 1 van hen. Heeft nu door hoe dat wereldje in elkaar steekt en neemt daar afstand van.

  Is ook wat ik in het veld merk als je de discussie aangaat over jagen. Maar ook als je mensen uitlegt waarom staartcouperen, als dat goed gebeurt, diervriendelijker is dan het alternatief. In mijn geval was dat het couperen van staarten van schapen. Niet couperen gaf de madevlieg veel meer kans. Steevast kreeg ik dan de opmerking: Waarom hoor je dat dan nooit!

  Maar dat is ook hoe ze het aanpakken. Een zielige beeldvorming maken en dan niet vertellen wat de consequenties zijn als jet het laat. Natuurlijk ziet het er zielig uit, maar wat is dus het alternatief, dat moeten jullie zien laten.

  Eigenlijk ligt hier een schone taak voor de belangenbehartigers....

 • joannes

  Precies, Leo, de belangen behartigers hebben veel te makkelijk en onvoldooende doorgedacht en geobserveerd van wat precies de gevolgen zijn met het langzaam toegeven en proberen eea te managen met fokken, en verplichtingen. Al die zogenaamde dierenvrienden hebben het over dieren met gevoelens en emoties en sociale capaciteiten maar vergeten dat die zelfde gevoelens en emoties en.... sociale capaciteiten niet geleerd hebben om conflicten vreedzaam op te lossen of de voortplantingsdrift te beheersen voor het leed wat je je huisgenoten kan aandoen. Kortom hoge idealen en weinig praktijkkennis bij het veranderen van gewoonten en gebruiken bij huisdieren houden, die al jaren, zo niet eeuwen, in gebruik zijn. De meeste professioneel gehouden huisdieren zijn prooidieren, die in vergelijking tot de natuur maximaal beschermd en verzorgd, op een paar kleine ingrepen als castreren en couperen na, worden gehouden om ze daarna in een inmiddels beschaafde manier te slachten. De natuur, waar we naar terug willen, heeft andere wetten! De wilde varkens lopen niet voor niets in de veluwse achtertuinen: wanneer hun aantal uitbreidt moet ook hun territorium uitbreiden anders vechten ze het bloedige uit.

 • Oosting-Sietsma

  Ho, ho, nu gaan jullie toch een paar bruggen te ver. Ten eerste is de opmerkingen over het staart couperen bij schapen onzin. Die staart zit er niet voor niets aan, namelijk om vliegen te verjagen. Onderzoek heeft uitgewezen dat gedecoupeerde schapen minder kans heeft op myasis. Het maakt de behandeling makkelijker, maar dat is een ander paar mouwen. Dat gezegd hebbende, er zijn uitzonderingen voor rassen en omgeving.

  Dan de sociale aspecten van dieren. Die zijn bij hoge dierconcentraties ernstig verstoord. Daar zie ik dagelijks de gevolgen van. Ik zie bij mijn varkens een heel ander gedragspatroon dan de varkens in de mesterij. Omdat mijn varkens een aanbod hebben van zaken die een mestvarken niet heeft. Castreren en couperen evenals leewieken zijn principieel verboden volgens art 40 van de GWWD. Maar er worden terecht uitzonderingen gemaakt.

  De dieren kunnen het wel maar wij ontnemen ze de kans op 'normaal' gedrag door de wijze waarop wij ze houden. En helaas maar die weg is eindig aan het worden. Ook al doen we het al eeuwen zo, de tijden en dus ook de mores veranderen. En ja, onder druk van de dierenvrienden. Met steun van de zwijgende maar onwetende meerderheid. De beeldvorming die men heeft spoort weliswaar niet met de werkelijkheid maar dat is ook niet zo verwonderlijk.

 • Oosting-Sietsma

  Hmm, mijn spellingscontrole heeft er een zooitje van gemaakt maar ik hoop dat het duidelijk is wat ik bedoel.

 • @grasland@

  Wakker dier heeft de kippen blijkbaar klaar. En nu zijn de varkens aan de beurt.
  Waar houd dit op?
  Straks willen ze de agrarische sector weg hebben uit nederland.

 • jordi 1455

  @ Grasland volgende keer zijn de koeien aan de beurt.

 • Leo van Malsen

  @Oosting-Sietsma: Op een kleinschaliger ingericht bedrijf zou dit best kunnen kloppen. Toch gaat alleen het feit dat een dier een staart niet voor niks heeft niet zomaar op. Voorbeeld: Jachthonden zoals Duitse Staanders hebben ook een staart, deze werd normaal gesproken gecoupeerd en niet zonder reden. De dieren kwispelen namelijk niet, ze zwepen met hun staart, en natuurlijk overal tegenaan. PAs als het dier talloze keer de staart open heeft geslagen en je hiervooor een aantal keren bij de dierenarts bent geweest, mag je de staart alsnog couperen. Het dier moet dus eerst lijden, je mag het niet voorkomen, en dan op oudere leeftijd als het er meer last van heeft mag er alsnog gecoupeerd worden.

  De wereld op zijn kop. En nog wel het meest omdat met de zielige beelden van het couperen van varkensstaarten de massa een kant op wordt gedrukt waarvan de PvdD en trawanten wil dat ze die kant op gaan. Dat de grote massa niet begrijpt dat het niet couperen een nog veel groter dierenleed met zich mee brengt, komt in eerste instantie omdat ze zelf niet na willen denken. Ze gaan voor het makkelijke comfort van : Oh zielig, ik ben daar tegen dus even steunen die actie. In 2e instantie komt het natuurlijk vooral omdat het grote publiek de gevolgen van deze keuze niet ziet. De sector en haar belangenbehartigers moeten dat aan het publiek uitleggen, door het in beelden te laten zien!

 • jordi 1455

  Leo eigenlijk moet je foto's laten zien aan die trawanten van de PVDD wat er gebeurd als de staarten niet gecoupeerd worden en desnoods filmpjes wat van leed er dan is. Ze weten zelf niet dat ze de beulen zijn.

 • Leo van Malsen

  @jordi 1455, nee dat heeft geen zin. Die lui gaat het namelijk helemaal niet om dierenwelzijn om om de macht in de politiek. Hun zogenaamde dierenwelzijns argumenten, lees halve waarheden en hele leugens, zijn slechts een middel om die macht te bereiken.

  Slechts een procent of 10 zijn echte die hards wat dierenwelzijn aangaat, de overige 90% zijn mensen op een flatje ergens in de stad, de blinde volgers, die moet je overtuigen.... Die maken dat de PvdD aantallen stemmers krijgt waarmee ze in Den Haag zijn gekomen.

 • jordi 1455

  @ Leo van Malsen

  Ik vindt dat landbouw een verplicht schoolvak moet worden om zo de onwetendheid tegen te gaan, zo kunnen wij voor zorgen dat die wakker dier hypocrieten volgers verliezen.

 • Bison

  Leo ze kunnen beter na school een ..verplicht jaar bij een boer werken..invoeren.
  Dan leren ze gegarandeerd meer dan 10 jaar in de schoolbank.

 • Leo van Malsen

  @ jordi 1455 en Bison: Dat zal er denk ik niet doorkomen, vandaar dat het beter is om zelf (sector) wat de doen.

  Het blijkt dat de campagne's van deze twijfelachtige clubjes werkt. Het grote publiek is lui in het uitzoeken van feiten en slikt de hapklare brok die wakker dier hen voorschotelt. Je moet dus als sector hetzelfde gaan doen. Foto's van opgevreten staarten voorschotelen aan de argeloze televise kijker die genoegzaam achter een wijntje de schokkende realiteit ziet van hetgeen zij steunen!

  Doe je dat niet, dan verlies je het pleit want het is de op niks gebaseerde opinie van al die onwetenden die telt in Den Haag....

 • jordi 1455

  of een boek publiceren; het gevaar van een groene lobby en daar je kritiek op wakker dier, pvdd en de activisten uit.

 • Leo van Malsen

  De vraag is of mensen dat dan gaan kopen, denk het niet of het moet al iemand zijn die echt op zoek is naar de waarheid...

  Of het boek moet gratis door de sector worden verspreid, maar dat is erg kostbaar. Bovendien denk ik dat een campagne op TV meer uithaalt. Mensen zijn lui als het om dit soort dingen gaat, het boeit hen eigenlijk ook niet zoveel. Alleen als het makkelijk is om de materie tot zich te krijgen en er ala minuut een mening over te vormen zal het iets in gang zetten. Als ze dan ook nog eens op een heel makkelijke wijze haar mening kenbaar kan maken, dan kan deze sector misschien het tij nog keren.

 • Leo van Malsen

  Natuurlijk realiseer ik mij dat een campagne op TV ook veel kost. Ik denk alleen dat dit meer rendement geeft.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.