Varkenshouderij

Nieuws 18 reacties

Vion wil aanbod slachtberen afremmen

Eindhoven – Vion overweegt op vrij korte termijn maatregelen te treffen om het grote aanbod van slachtberen af te remmen. Dat bevestigt communicatiedirecteur Marc van der Lee.

Als één van de eerste maatregelen waar Vion aan denkt, noemt Van der Lee het in rekening brengen van de testkosten van de beren in de slachtlijn. Op de langere termijn sluit Vion andere maatregelen vooral in de uitbetaling van beren niet uit. Daarbij kan bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de percentages dieren met een afwijkende geur die bedrijven leveren. Vion is bezig om gegevens hierover te verzamelen.

"De berenboot is vol", aldus Van der Lee, waarmee hij aan wil geven dat het berenvlees op lang niet alle markten is af te zetten. Vooral in de Zuid-Europese landen wordt berenvlees moeizaam geaccepteerd. Ook afnemers in het Verre Oosten zien het berenvlees niet altijd graag komen.

Varkenshouders stappen in steeds grotere mate over op de productie van beren en laten het castratiemes liggen. De voordelen zijn navenant. Beren zijn een stuk efficiënter in de voeromzetting. "We constateren in Farmingnet dat de saldo’s per beer tot 9 euro beter zijn dan van borgen en gelten. Het is dus goed voorstelbaar dat varkenshouders overschakelen op berenmesterij", aldus Van der Lee.

Ook inkoper Guus Goertz van slachterij Hilckmann in Nijmegen zegt zich zorgen te maken over het groeiende aanbod van beren. Vooral de afzet van berenvlees buiten de Nederlandse retail kan problemen opleveren. "Niet elke afnemer is gecharmeerd van berenvlees", aldus Goertz. Ook hij voorziet dat er binnen afzienbare termijn via de uitbetaling meer gestuurd zal gaan worden. "Dat moment is niet ver meer. Het initiatief daarvoor zal volgens Goertz bij de grote slachterijen Vion en Van Rooi vandaan moeten komen.

Directeur Marc van Rooi van Van Rooi Meat zegt het berenaanbod nog wel af te kunnen zetten. Op de langere termijn maakt ook hij zich echter zorgen, bijvoorbeeld voor de export naar het Verre Oosten.

Eerder wees Menno van der Post van slachterij Compaxo in Zevenaar ook op de problemen met afzet van berenvlees in Italië.

Laatste reacties

 • Bastek

  Je wil toch zelf ook geen stinkerd in je braadpan !!

 • hertha

  Typisch vion, eerst vleesvarkenshouders zien te strikken met een mooi
  praatje om beren te mesten en ze bij hen in een concept te leveren, maar niet naar de afzet kijken.

 • utkennet

  Zijn er nog ondernemers die een goed 'gevoel' bij hun afnemer de Vion hebben?
  Ik al jaren niet meer.

 • varkensboerk

  Vion, ben gewoon eerlijk en zeg dat je gewoon de marge op de beren van de boeren wilt afpakken. Komen er echt minder beren door deze maatregelen? Volgens mij niet, maar vion krijgt zijn varkens wel goedkoper en daar draait het allemaal om. Volgens mij is er meer resultaat te halen met het ontwikkelen van een 100% test om stinkers te traceren. Als je de afzetmartk hiermee kunt overtuigen is het hele probleem opgelost. De oplossing die van der Lee aandraagt is een erg korte termijn visie en lost uiteindelijk niks op omdat het aantal beren in de toekomst alleen maar groter wordt. Maarja aan visie en goed leiderschap bij Vion GEEN gebrek natuurlijk!

 • veluwsboertje

  Dit is een voorzet wanneer dit overgenomen word door slachterijen
  in duitsland ,word het voordeel van beren mesten weggekort
  wat je als varkenshouder overhoud is het nadeel denk aan groepsverkrachting
  tienersex springgedrag meer uitval onrust etc,het beren mesten zal dan
  heroverwogen moeten worden ,de uikomst is dan waarschijnlijnk negatief
  voor het mesten van beren

 • boerkebrabant

  ik ben als een als eerste begonnen met het stoppen met castereren. en mischien ook wel weer de eerste die niet tegen al die elende in de stal kon, dus maar weer snel begonnen met casteren. dieren welzijn noemen de nietsnutters beren mesten, nou ik weet wel beter

 • Hogman1

  Alle slachterijen zitten al maanden met die beren in hun maag
  Ze laten alleen Vion het slechte nieuws verkondigen.
  Communicatie is niet het sterkste punt van Vion.
  Van Rooij is slimmer naar de buitenwereld (zie zijn bovenstaand commentaar).
  Men is gezwicht voor de radiospotjesterreur.
  En de gevolgen zijn de afzetproplematiek,
  En dat was ook het doel van die spotjes.

 • John*

  tis gewoon de vraag: hoe krijg ik een deel van die 9 euro in mijn eigen zak niets meer en niets minder.

 • teus2031

  alle beren naar lunenburg veel geluk ermee

 • evanderpasch1

  Volgens mij mogen we in 2015 alleen maar beren produceren in nederland dankzij de landbouworganistatie,s

 • jan4072

  Dat de extra kosten in rekening gebracht wordt bij de beren is daaraan toe. Waar het hem steekt is de opmerking 'wij gaan sturen met de uitbetaling' Anders gezegt: de €9,- voordeel niet uitbetalen. Onzin want heeft Vion niet samen met o.a AH met veel bombarie verkondigt dat ze vanaf 2014 geen vlees van gecastreerde dieren meer accepteren? Dan nog de opmerking: 'in de zuidelijke landen en in het oosten zijn ze niet gecharmeerd van berenvlees'. Ik heb heb nog nooit op een pak vlees zien staan dat het afkomstig is van niet gecastreerde varkens. Dat weten die mensen daar dus niet eens. Gewoon allemaal onzin van de slachterijen om het vlees goedkopere in handen te krijgen. Het wordt tijd dat we weer een echte afzet organisatie oprichten.

 • varkenshouder1

  Ben ook weer begonnen met castreren totdat er betere opsporingsmethoden zijn van 100%. Had onlangs een stinker in de pan. Dat moeten we niet willen. Het overgrote deel gaat de grens over. Wat mij betreft gaan we enten zolang de opspoormethode niet 100% waterdicht is, en dat is ie niet !!!

 • joannes

  varkenshouder1, het is allemaal nog veel erntiger dan je denkt! Die beren die niet 100% gecontroleerd kunnen worden, leiden uiteindelijk tot een aantal incidenten in keukens zoals jij had. Wat denk je als die kok(in) de volgende keer gaat braden? Juist, zij is alert, en denkt aan dat voorval. En.. hoopt dat het niet nog een keer gebeurt. En.... nog erger, wanneer zij voor een maaltijd kiest in de supermarkt of bij de slager, vraagt zij zich af of ze het risico zal nemen. Nu dat process leidt tot minder varkensvlees consumptie. En dat was nu net de bedoeling van die aktiegroepen die tegen castratie zijn. Zij, nemen al het dierenleed in dat hok met raggende, en vechtende beren voor lief, om de vegetarische, groentenbrokken op met chemie bereidt, maaltijd te promoten. Over integriteit gesproken; onkunde is geen misdaad, en misbruik maken van onkunde ook niet. Maar negeren van eeuwen oude wijsheden voor het dieren houden is voor mij een integriteits dwaling.

 • harley

  Zo is het precies
  joannes

 • mt

  Van Os varkenshandel tel:0653441673 voor de juiste vermarkting van uw
  Varkens,biggen en zeugen

 • mt

  Wie heeft er biggen eo slachtvarkrnd te koop borgen en gelten gaarne bel naar 0614534301

 • heukerbeind

  als je ze vervoerd wil hebben bel Landewee Rietmolen 0545221220

 • messing

  is dat niet dezelfde marc van der lee die in vee en gewas schreef dat toen de varkensprijs ging stijgen dat de varkenshouders te veel gingen verdienen.het probleem met die vent is dat hij door ons als leverancier van varkens word betaald,maar niet doet wat hij doen moet nl zorgen dat wij als varkenshouders een fatsoenlijk inkomen krijgen

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.