Varkenshouderij

Nieuws 16 reacties

'Varkenssector moet naar één IKB-systeem'

Zoetermeer - De varkenssector doet er verstandig aan om zo snel mogelijk toe te werken naar één IKB systeem. Dat zei scheidend voorzitter Steven Lak van het Productschap Vee en Vlees tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de productschappen Vee en Vlees en Pluimvee en Eieren.

In de ogen van Lak is het belangrijk dat de varkenshouderij zo veel mogelijk met één mond spreekt, juist nu in deze periode de productschappen worden afgebouwd en taken worden herverdeeld over overheid en bedrijfsleven. "Het in de benen houden van twee systemen kost onnodig veel geld en energie. Met één IKB-systeem staat de sector ook sterker richting de overheid", aldus Lak. Lak wees er verder op dat de varkenshouderijsector in deze periode extra kwetsbaar is, omdat de opheffing van het productschap samenvalt met een wisseling van de wacht bij de belangenbehartigers. Annechien ten Have van LTO varkenshouderij is per 1 januari opgevolgd door Maarten Rooijakkers en Wyno Zwanenburg van de NVV zal halverwege dit jaar afscheid nemen.

Laatste reacties

 • hertha

  Waar bemoeid hij zich mee!

 • Mozes

  Met de toekomst van de varkenshouderij omdat deze onder leiding van de NVV steeds uitzichtlozer wordt.

 • sturk

  Hij bemoeid zich nergens mee. Hij plaatst alleen maar een verstandige opmerking van uit zijn functie, wat beter kan en moet.Jammer dat zo'n man weg gaat.

 • hertha

  Al die verstandige opmerkingen van die stropdasmannen, hebben de laatste twintig jaar, gezinsbedrijven tot stoppen geleid, en zwaar gefinancierde megabebedrijven in de hand gewerkt.

 • Mozes

  Hertha, het was toch de NVV die alle maatschappelijke eisen met een offensieve opstelling aan de kant wilde schuiven en niets anders wilde dan groeien en groeien. Dat de huidige varkenshouderij zich met niets anders onderscheidt dan de laagste kostprijs is toch de wens van de NVV en hun leden. Zij waren toch degenen die geloofden dat deze weg de gouden toekomst zou zijn.

 • fjam

  met zulk een kop liep ik op mijn handen.

 • hertha

  Mozes, ik reageer niet voor het nvv,maar voor alle gezinsbedrijven en het is niet de nvv die het beleid voort, maar de overheid. Uiteindelijk krijgen wij de rekening gepresenteerd en niet jij mozes.

 • joannes

  Het is een opstelling die vooral op logica en efficiëntie is gebaseerd. De oplossing die hij voorsteld gaat uit van een vertegenwoordiging die in eigen gelederen de rijen sluit. Met de recente affaires lijkt het, of hij zout in de wonde wil wrijven, en daarmee narcistisch ook nog eens met naam genoemd wordt in al die verhitte discussies, of een totaal gebrek aan timing heeft, voor constructieve voorstellen. In beide gevallen is hij voor dit deel van zijn rol ongeschikt. Maar er zijn meer voorzitters en bestuursleden die nu verstrikt raken in hun eigen web. Ik voorzie dat het eerst nog dramatische zal gaan worden want de stroom van problemen en.... probleem indentificaties houd niet op.

 • evanderpasch1

  Mee eens maar dan wel ikb van nvv dit is enigste waar varkenshouders zeggenschap in heeft, anders krijgen we er veel eisen bij zonder er iets meer voor te beuren

 • politiek

  Ik heb niet de beleving en het gevoel dat Mozes veel snapt van de huidige sector veehouderij , varkens , rundvee , en pluimvee.
  Scheidend voorzitter Stevan Lak van Productschap had ook beter eerder kunnen praten en handelen als nu een ,, voorsprong,, nemen op de toekomst in zijn betoog op de nieuwjaarsbijeenkomst. Hopenlijk heeft hij zijn uitspraken gedaan in het begin/eind en niet toen er nog geen feestelijke stemming was. !
  Opheffing Productschap is iets wat de heer Steven Lak zonder meer wel eens over mag nadenken waarom dat gebeurd tijdens zijn periode voorzitterschap. !

 • politiek

  Ik heb niet de beleving en het gevoel dat Mozes veel snapt van de huidige sector veehouderij , varkens , rundvee , en pluimvee.
  Scheidend voorzitter Stevan Lak van Productschap had ook beter eerder kunnen praten en handelen als nu een ,, voorsprong,, nemen op de toekomst in zijn betoog op de nieuwjaarsbijeenkomst. Hopenlijk heeft hij zijn uitspraken gedaan in het begin/eind en niet toen er nog geen feestelijke stemming was. !
  Opheffing Productschap is iets wat de heer Steven Lak zonder meer wel eens over mag nadenken waarom dat gebeurd tijdens zijn periode voorzitterschap. !

 • aarthamstra1

  Mozes, Gelooft nog in het sprookje van boerenbedrog ZLTO .Deze boerenbedrog heeft een tweede agenda. Deze boerenbedrog
  heeft er alles aangedaan om het gezinsbedrijf kapot te maken.Het NVV is een vereniging van varkensondernemers zonder tweede agenda .

 • Mozes

  Aarthamstra1, nogmaals het was toch de NVV die alle maatschappelijke eisen aan de kant probeerde te schuiven en niets anders wilde dan groeien om te produceren tegen een zo laag mogelijke prijs.

 • Jonas Brabant

  'Maatschappelijke eisen' zijn meestal 'smoesjes van de supermarkt om goedkoop vlees uit het buitenland te kunnen kopen'

 • joannes

  Jonas Brabant, maatschappelijke eisen kan je vergelijken met de afgesproken of gewenste huisregels van een teritorrium, nederland of een provincie van nederland. Iedere participant strijd in zo´n gemeenschap voor zijn rechten en....zijn plichten. Nu de Stadt de overhand krijgt in Nederland, en die 10% van de Nederladse Agro voornamelijk diensten en handel is, zijn de laatste boeren, de medeburgers die nog met huisdieren hun geld verdienen, natuurlijk schandelijk in de minderheid bij het opstellen van huisregels. Vergelijk het met een hok in gewicht verschillende mestvarkens. De sterkste vreet het meest. Wil de sterkste niet die magere compleet verdringen en zelfs verwonden moet je ingrijpen als boer. Dat ingrijpen op maatschappelijk niveau met al die dominante aktiegroepen, door de media gesteund, ontbreekt. De boeren worden dan ook verdrongen in Nederland!

 • w v gemert

  Twee IKB s zijn beter, houdt de zaak scherp en zeker als er een organisatie bij is waar varkenshouders sturen. We hebben al een monopolist Rendac. Als dat zo bij de productschappen was geweest (boeren sturen) dan werd er nu niet gepraat over het besluit hoe de opruiming van de PVV moet gebeuren. Wie betaalt bepaalt, zoniet dan is de beperkte levensduur vooraf al vastgesteld. Zie hiervoor Landbouwschap en nu dus PVV.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.