Varkenshouderij

Nieuws

Varkenssector moet beslissen over VVL

Zoetermeer - De varkenssector zal de komende periode een beslissing moeten nemen waar en hoe de VVL-verordening (Verordening Varkensleveringen) wordt uitgevoerd.

Dat zegt secretaris Ben Dellaert van het Productschap Vee en Vlees (PVV).

Tot nu toe waren de I&R-regeling varkens en de VVL-verordening ondergebracht bij de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. De uitvoering van de I&R wordt op korte termijn ondergebracht bij Dienst Regelingen. De VVL-verordening, een verordening die regels voorschrijft over de leveringen van varkens (aantallen afleveradressen en dergelijke) is nauw verweven met de I&R-regeling.

“Toen we er nog van uit gingen dat de productschappen zouden blijven bestaan, was het idee dat de uitvoering van de I&R-regeling en die van de VVL ondergebracht zouden kunnen worden bij de medebewindsorganisatie”, aldus Dellaert. Voor de varkenshouders had dat ook als voordeel dat op één loket alles zou kunnen worden geregeld.

De opheffing van de productschappen heeft echter alles anders gemaakt. De mogelijkheid bestaat dat de overheid de uitvoering van deze regeling erbij neemt. Het kan ook dat de uitvoering van de VVL-verordening wordt ondergebracht bij één van de bestaande organisaties of bij een nieuw op te richten organisatie. “Daarover moeten de komende tijd besluiten worden genomen”, aldus Dellaert. Complicerende factor is ook nog dat er ten behoeve van de I&R-regeling en de VVL-verordening gewerkt wordt aan een nieuwe softwarestructuur. Dat zit in de aanbestedingsfase, zo meldt Dellaert. Het streven naar één loket waar alles kan worden geregeld blijft bestaan.

De varkenshouders zullen op korte termijn in principe niets merken van alle veranderingen. “Tijdens de verbouwing blijft de winkel open”, aldus de PVV-secretaris. Alles wat met I&R en VVL te maken heeft blijft gewoon doorgaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.