Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Varkenshouderij in tv-serie Borgen in kwaad daglicht: Deense boeren boos

Kopenhagen - De Deense varkenshouderijorganisatie VSP – onderdeel van de boeren- en verwerkersfederatie LF – protesteert tegen misleidende informatie in de ook door de VARA uitgezonden tv-serie Borgen.

Volgens VSP wordt in één van de nieuwe afleveringen de varkenshouderij in een kwaad daglicht gesteld. In de bewuste aflevering wordt een persoon zwaar ziek omdat hij een karbonade heeft gegeten waarin resten van antibiotica zitten, bovendien van een antibioticum dat al sinds de jaren ’60 niet meer wordt gebruikt in de varkenshouderij.

Los daarvan wijst VSP erop dat het antiobioticavebruik ‘extreem klein’ is; van de 20.000 per jaar genomen bloedproeven bij varkens worden er in maar 0 tot 3 resten aangetroffen. Verder wordt in de aflevering meegedeeld dat de zeugen gedurende de hele drachtigheidsperiode gefixeerd zijn en dat is volgens VSP ook niet waar, want inmiddels EU-wijd verboden. Borgen is een door de Deense publieke omroep gefinancierde serie waarin het leven in de politiek wordt nagespeeld.

Laatste reacties

 • joannes

  Zo zie je maar hoe de Media geinfiltreerd is met mensen die; hetzij zich laten beinvloeden, hetzij belangen hebben bij het bullyen van de Agrosector! Laat een ziekenhuisschandaal zien, wat de laatste tijd ook erg actueel is, met Artsen die het niet zo nauw nemen met de Ethiek. Zijn daarom alle Artsen fout? Dan nog, een ziekenhuis schandaal zal consumenten gedrag niet beinvloeden maar een voedselschandaal, zelfs als fantasie en out of date, zal consumenten doen nadenken bij hun volgende maaltijd. Dus ik heb mijn sterke vermoeden dat hier meer achter schuilt dan een creatieve senario schrijver die geheugenproblemen heeft met de actualiteit van zijn product: die bewuste serie over n.b.,Politiek.

 • j.verstraten1

  Is tv film's word altijd overdreven. Kan me nog goed dokter Vlimmen herinneren, medio jaren 80 denk ik, waar een 'lompe'boer een verlossing wilde forceren met zijn trekker. Dat doet geeneen boer in NL en ver daarbuiten. Maar niemand maakte daar enig ophef over. Waarom niet? Het lag politiek niet gevoelig. En dat is tegenwoordig wel anders.

 • Oosting-Sietsma

  Nou Verstraten, ik heb er anders in mijn tijd genoeg gezien die met de trekker er op zaten of hadden gezeten. Tot ver in de jaren 90, langer zelfs als ik me goed herinner. Niet boerenblind worden hoor.

 • jordi 1455

  die stads lui denken nog steeds dat alle boeren met een accent praten terwijl wij allemaal ABN kunnen praten. Vroeger voor de tijd van normaal was boer een scheldwoord en iedereen die in dialect praatte werd voor boer uitgemaakt ook al was je een timmerman of burgemeester.

 • Bison

  Ik dacht dat je van antibiotica beter werd inplaats van ziek.
  Trouwens als dat aan carbonaatje lag dan hadden er meer mensen die van dat porker gesmikkeld hebben ziek geworden.
  Zo het zal wel BS wezen.

 • Ishtar

  Triest, toch dat boerenleiders die dit nu als een probleem zien?
  This een serie...., this televise.....
  What next?
  Roodkapje die praat tegen een wolf? Mag niet van de boerenleiders?
  Er zijn wel belangrijker dingen lijkt me, laten ze klagen over dat er in Afrika elke seconde minimaal 10 kinderen sterven van de honger.
  Of dat mensen bij de voedselbank lopen etc.

 • Frenske

  Meer dan 80 procent van de Deense varkens zijn met MRSA besmet,dat de Denen zich daar maar druk over maken.

 • jordi 1455

  Ishtar
  Stadse mensen gaan dan denken dat het overal zo aan toe gaat in de agrarische sector, zij zijn zo kortzichtig.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.