Varkenshouderij

Nieuws 831 x bekeken 3 reacties

Schotse boerenbond wil herkomst varkensvlees weten

Edinburgh – De National Farmers Union of Scotland (NFUS) heeft de grote supermarkten gevraagd te controleren of in hun winkels verkrijgbaar varkensvlees uit andere EU-landen voldoet aan de per 1 januari geldende welzijnseisen.

Volgens de NFUS worden duizenden varkens in heel Europa nog steeds geproduceerd in systemen die nu illegaal zijn. De Schotse boerenbond stelt dat slechts vier lidstaten per 31 december 2012 volledig voldeden aan het verbod op zeugkooien. Daartoe behoort Groot-Brittannië zelf omdat een dergelijk verbod daar al sinds 1999 van kracht is. Dertien lidstaten hebben nog een lange weg te gaan voordat ze volledig aan de nieuwe eis voldoen, aldus de NFUS.

Britse supermarkten hebben de boerenbonden en de National Pig Association steeds beloofd dat ze geen 'illegaal geproduceerd' varkensvlees zullen verkopen. Om dat te controleren heeft de NFUS zelf vlees, ham en bacon in een aantal winkels laten kopen. Vrijwel alle grote supermarkten bleken daarbij vlees uit ons land, Denemarken en Duitsland in het schap te hebben. Na een eerste controle is de NFUS terug gegaan naar de winkels om de managers te vragen de herkomst van het vlees na te gaan tot aan de boerderij waar de varkens zijn opgegroeid. De NFUS heeft de winkelbedrijven gevraagd hun bevindingen volgende week terug te sturen. ''Sommige hebben al contact opgenomen om ons te laten weten wat ze gaan doen,'' aldus de Schotse boerenorganisatie.

Laatste reacties

  • joannes

    Het begin van ¨eigen volk eerst¨?

  • awknop

    @ Johannes, Nee dus. Ze willen zeker weten dat het uit landen komt volledig aan de eisen voldoen of als het uit andere landen komt, dat helder is of het van bedrijven komt die aan de eisen voldoen. Ze ruimen de rommel op die anderen hebben laten liggen. Als bedrijven niet aan de eisen voldoen moeten ze aangepakt worden en moeten de supermarkten dat vlees niet inkopen. Sterker nog, de slachterijen moeten die beesten niet aksepteren. Het is een bekend probleem in de politiek. Ze stellen regels, maar er wordt niet geregeld dat het gehandhaafd wordt. Als je regels en wetten invoerd moet je ook de handhaving regelen.

  • Frenske

    Ik zou het toejuichen als de Nederlandse landbouworganisaties bij de suppermarkten ook zo,n eis op tafel zou leggen,en als de producten niet aan de eisen voldoen dan ook uit de schappen weren.

Of registreer je om te kunnen reageren.